Belföld

Nem tudták megírni a tesztet a diákok, hibát jelzett a kompetenciamérés informatikai rendszere

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 15:09

Tavaly azoknak a diákoknak, akik nem tudták megírni, egy újabb napot jelöltek ki. Ez elképzelhető forgatókönyv idén is.

A napokban zajlanak az idei „digitális országos kompetenciamérések”, de több iskolában azért nem születtek értékelhető eredmények, mert a rendszer nem működött megbízhatóan – írta a hvg.hu igazgatói beszámolók alapján.

Az egyik iskolavezető például azt mondta: „A jogszabályban is benne van, hogy mikor, kinek kell megírni a tesztet, ehhez képest ma a gyerekek elkezdték kitölteni azokat, majd, mintha terheléses támadás érte volna Oktatási Hivatalt. Így semmi értelme az egésznek!” Több diák is arról számolt be, hogy bizonyos képek vagy grafikonok nem jelentek meg, amelyekkel dolgozniuk kellett volna.

Az biztos, hogy így a teszt eredménye nem lesz megbízható, sőt teljességgel értékelhetetlen lesz. Az egyik iskolavezető hozzátette, tavaly is pont ez volt, de akkor 1-2 nap alatt helyrerázódott a rendszer. „Azoknak a diákoknak, akik nem tudták megírni, egy újabb napot jelöltek ki. Ez elképzelhető forgatókönyv idén is.”

Tavaly vezette be az Oktatási Hivatal, hogy az Országos kompetenciamérést digitális formában bonyolítják le, de már akkor is rengeteg probléma adódott. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint március 4. és június 3. közötti időszakban zajlik a mérés, ami már nem csak néhány tárgyat érint, hanem a matematika, a szövegértés, a természettudomány mellett az idegen nyelvet, a történelmet, a digitális kultúrát is. Mindezeket a 4–11. évfolyamos tanulók mindegyike megírja.

Nyitókép: Pintér Sándor oktatásért is felelős Belügyminiszter – Fotó: Kovács Attila/MTI

#Belföld#kompetenciamérés#teszt#oktatás#informatika#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk