Belföld

Vita az állami tévén: Orbán Gáspár, Karsai Dániel és Dzsudzsák Balázs neve is előkerült

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 19:07

Jelentős összecsapás ugyan nem volt az MTVA választási vitáján, de kisebb odaszólogatásból akadt bőven. A politikusok például gyakran tettek kábítószerrel kapcsolatos utalást Deutsch Tamásnak címezve, tréfálkoztak Dzsudzsák Balázs „külügyi emailcímével” is, de előkerült Orbán Gáspár csádi missziója is. Az egyik moderátor Novák Katalin kommunikációs munkatársa volt, ezért ő is kapott egy kérdést. 

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI, Ujvári Sándor / MTI, Czeglédy Zsolt / MTI, Purger Tamás / MTI

25 nappal ezelőttrtl.hu2024. június 3. - 10:08

Így látta az állami tévés vitát a New York Times egykori tudósítója

Benjamin Novak 25 évet élt az Amerikai Egyesült Államokban. 2013-ban költözött haza, ezután a The New York Times tudósítója lett, ahol 9 évet dolgozott. Az újságíró a Reggeliben összehasonlította az amerikai és a magyarországi vitakultúrát. Azt elismerte, hogy a közösségi média térnyerésével az emberek mintha elfelejtették volna a civilizált vitát, és világszerte eldurvult a közbeszéd, az Egyesült Államokban a politikai vita mégis része a kultúrának. Ezeken pedig még Donald Trump is részt vesz, akitől Orbán Viktor ebben példát is vehetne – mondta Benjamin Novak. Mit gondol az újságíró az EP-listavezetők állami tévés vitájáról, és miért látta úgy, hogy Deutsch Tamás kapkodott? Kiderül a fenti videóból.

25 nappal ezelőttrtl.hu2024. június 3. - 9:26

Ceglédi Zoltán: Lehet, hogy Magyar Péter nem tud vitatkozni

„Szürke, gyáva, unalmas produkció” – így jellemezte az EP-listavezetők múlt heti állami televíziós vitáját Ceglédi Zoltán politikai elemző. Ennek ellenére fontosnak tartja, hogy megtartották, mert így 2026-ban Orbán Viktor nehezebben utasíthatja vissza a vitát, illetve az állami tévé annak megrendezését. Magyar Péter szerepléséről az elemző úgy vélekedett: a politikus eredetileg nyertese volt ennek a helyzetnek, mert elmondhatta, hogy ő követelte ki a vitát, ezért azt várta, hogy Magyar Péter robbantani fog. Ehhez képest ő is csak az egyik vitázó volt, ami képességhiányt is jelezhet. „Lehet, hogy Magyar Péter nem tud vitatkozni” – magyarázta. A Reggeliben Ceglédi Zoltánt a vitán elhangzott témákról és az állami tévés szereplés nyerteseiről és veszteseiről is kérdeztük.

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 21:49

Véget ért a vita

Szinte mindenki kihasználta a rendelkezésre álló időt, így nagyjából a menetrendnek megfelelően 100 perc alatt véget ért a vita. 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 21:35

Jönnek az utolsó percek

Az utolsó egypercek következnek, itt reagálhatnak egymásra is a politikusok, de másról is beszélhetnek. 

Huszár Viktor szerint Magyarország jövőjével már nem lehet viccelni, az pedig nem politikai kérdés, hogyan lesz több pénz a fejlődésre. Rendbe kell tenni az oktatás és az egészségügy kérdését, szakmailag kell megközelíteni ezt a kérdést – fogalmazott. 

Ungár Péter szerint Hollandia rossz példa a mezőgazdaság szempontjából, mert az az egyik legkörnyezetszennyezőbb ország. A vitáról azt mondta: jó, hogy létrejött, és szerinte jóhiszeműen álltak hozzá a résztvevők. Lehet más a politika szerinte, ha így tudnak egymással beszélni. 

Dobrev Klára úgy vélte, hogy egy dolgot láthattak a nézők, a poltikusok tudnak mondani monológokat egymással párhuzamosan. Fegyelmezetten végigcsinálta a vitát, és még Deutsch Tamás sületlenségeit is végighallgatta – fogalmazott. Szerinte a valódi vita szombaton lesz, az ATV-n. 

Pekárné Farkas Emese azt mondta, hogy szerettek volna megvillantani néhány pontot, milyen Magyarországot képzelnek el. Ha valaki, többet szeretne róluk tudni, keresse a honlapjukat – javasolta. 

Márki-Zay Péter szerint ők képviselik a békét, nem pedig azok, akik Csádba visznek fiúkat meghalni. Vona Gábor pártjának üzenve azt mondta, hogy amikor utoljára dönthettek, egy orosz kémet juttattak az Európai Parlamentbe.

Donáth Anna Novák Katalin botrányát hozta fel ismét, szerinte ugyanis nem tudni a mai napig, hogy kinek hatására döntött így az előző köztársasági elnök. A moderátor, Volf-Nagy Tünde, Novák Katalin kommunikációs igazgatója volt, ezért tőle azt kérdezte, hogy kinek a döntése volt, hogy kegyelmet adtak egy pedofilvédőnek. Nem indulok a választáson, a politikai kihívóival vitatkozzon, ne velem – hárította a kérdést a műsorvezető.

Deutsch Tamás szerint a baloldaliak minden háborúpárti javaslatot meg fognak szavazni, ezért mindenkit várnak a Békementre, majd június 9-én a választásokon. 

Róna Péter azt mondta, el kell utasítani Orbán Viktor orosz- és kínaibarát politikáját. Egyebek mellett javasolta, hogy zárkóztassák fel a magyar béreket, valamint hogy a települések közvetlenül is pályázhassanak az Uniónál.  

Magyar Péter zárszavában azt mondta, a magyar emberek választhatják a Fideszt, amely a legkorruptabb országgá tette Magyrországot, vagy választhatják a Tisza Pártot, amely valóban az emberekért dolgozik. Választhatnak a családi részvénytársaság között, vagy hogy új hazát építsünk – fogalmazott.

Tóth Imre Bruti szerint az MKKP sajnálja a legjobban, hogy ezt a vitát el kellett játszani. Lé Marietta listavezető ezért nem jött el, de az ATV vitájára el fog menni. És most időjárás Toroczkai Lászlóval – zárta szavait. 

Toroczkai László szerint az Európai Ügyészség valójában nem tud nyomozni Ursula von der Leyen ellen (aki szerinte Európa legsúlyosabb korrupciós botrányában érintett). Ha megvalósul az új frakció az AfD-vel vagy a bolgár Újjászületéssel, akkor elszámoltatás is lesz – ígérte. 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 21:20

Tudásalapú technológia kell, termálvizes forradalom, és téma volt Sulyok Tamás ügye is

Mezőgazdaság és demokrácia/jogállam az utolsó kétperces téma. 

Huszár Viktor fogadni merne arra, hogy a többség a demokráciáról beszél majd, de szerinte inkább az a kérdés: hogyan lesz pénze a magyaroknak? Úgy vélte, a mezőgazdaság a kulcsa ennek, mert Magyarországnak növelnie kell a hatékonyságot, a tudásalapú technológiára kell helyezni a hangsúlyt.   

Ungár Péter szerint az egyik legkíválóbb termőföldön épül majd akkumulátorgyár Magyarországon. Az uniós agrápolitikát szerinte baltával kellene lekaszabolni, mert egyre drágább a termelés és a termékek ára is, ráadásul sok a környezetszennyezés is. Úgy vélte, nem védtük meg a magyar mezőgazdasági termékeket, a kis gazdaságok helyett pedig a magyar agrárlobbinak adtuk oda a földeket. Spanyol paradicsom és brazil jégsaláta kapható a boltokban, ez szerinte nem normális. 

Dobrev Klára Sulyok Tamás esetét ismertette az MTVA nézőinek, szerinte ugyanis külföldieknek játszott át a köztársasági elnök magyar termőföldet, törvényellenesen. Úgy vélte, hallgat Sulyok Tamás és Orbán Viktor is, csakúgy mint Novák Katalin kegyelmi botrányánál. Ha önök átmennek a piroson, azonnal büntetést kapnak, de a helyi fideszes kiskirályoknak mindent szabad. Orbán Viktor teljes rendszerét le kell váltani, mi vagyunk azok, akik soha nem kötünk velük koalíciót – mondta. 

Pekárné Farkas Emese, a 2RK képviselője szerint bűnt követ el az a vezetés, amely akkumulátorgyárakra helyezi a hangsúlyt ahelyett, hogy kihasználná a magyar hagyományokat, mint például a termálvizeket. Végre egy magyar iparágat fejleszthetnénk, amely profitot is hozhatna – tette hozzá. 

Márki-Zay Péter szerint igazi vita végül nem jött létre, ezt az mutatja leginkább, hogy Deutsch Tamás nem reagált egyáltalán a felmerülő aggályokra. Azt mondta, azért fognak küzdeni, hogy ne tűnjenek el az uniós források, ennek érdekében mindent megtesznek, hogy csatlakozzon az ország az Európai Ügyészséghez. 

Donáth Anna azt mondta, hogy a jogállamiság arról szól, hogy vannak szabályok, amelyek mindenkire vonatkoznak. Ahol nincs jogállam, ott a becstelen mindig előrébb jut, mint a becsületes. A jogállam az, hogy ha a fideszes vállalkozó kárt okoz valakinek, akkor nem úszhatja meg, csak azért, mert jó kapcsolatai vannak. Szorgalmazta azt is, hogy csatlakozzon Magyarország az Európai Ügyészséghez.

Deutsch Tamás szerint a jogállamisági szöveg csak egy olcsó baloldali duma, lejárt lemez, amelynek az a célja, hogy mindenáron megbuktassák Magyarország nemzeti kormányát. Akkor vetik be szerinte, ha Magyarország nem úgy táncol, ahogy Brüsszelből fütyülnek. 

A jobbikos Róna Péter azt mondta, hogy Magyrország közjogi rendszere összeomlott, mert az alaptörvény nem felel meg az alapkritériumoknak, és nem egyeztethető össze az EU jogrendszerével. Szerinte szükség lenne a kohézióra. 

Magyar Péter szerint a kormány családbarátnak és gazdabarátnak vallja magát, de ez hazugság. Ezt mutatja az is, hogy a lengyel gazdák sokkal versenyképesebbek, ma pedig már ott tartunk, hogy lengyel almát árulnak Szabolcsban. Rengeteg a kiürült vidéki épület, tönkretették a méhészeket, a fiatalok pedig nem jutnak földhöz, csak a NER-közeliek – mondta. 

Tóth Imre Bruti szerint Deutsch Tamást élőben hallgatni még kellemetlenebb, mint Facebookon, ott legalább az „ennyi” felirat után tovább lehet tekerni. Hollandia feleakkora mint Magyarország, mégis a második legjelentősebb agrárország a világon – mondta, majd nemzeti konzultációra is javasolt egy kérdést: ön mit szeretne enni, kovászolt kenyeret, vagy elemet?

Toroczkai László ismét a Youtube-csatornáját ajánlotta, két percben ugyanis szerinte nem lehet elmondani, mit javasolnak a mezőgazdaság témakörében. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte az illegális menekülteknek több joga van, mint a rendőröknek. Szerinte Ursula von der Leyent el kell számoltatni a Covid-oltások miatt is. 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:52

Migráció: küzdeni kell a klímaválság ellen, megengedhetetlen, hogy szabadon engedték az embercsempészeket

Magyarország egy átjáróház a MEMO-s Huszár Viktor szerint, de úgy vélte, migráció és migráció között is van különbség. Szerinte vannak, akik integrálódnak. Nem a beteget hozzuk ide, hanem a gyógyszert küldjük oda – utalt a gazdasági menekültekre.

Ungár Péter szerint a migráció egyik fő oka a klímaválság, amelyet az óriáscégek idéznek elő. A legtöbb vállalat hatalmas műanyagszennyezést okoz, és emellett rengeteg profitot tesz zsebre. Az LMP-s politikus szerint megoldás lenne a megadóztatásuk. Szerinte tehát nem lehet a természetvédelem nélkül beszélni a migrációról, a természetvédelemnek pedig az LMP a pártja – mondta. 

Dobrev Klára szerint az MTVA folyamatosan azt hazudja, hogy Orbán Viktor megvédi a munkahelyeket és nem engedi be a migránsokat. A valóság viszont az, hogy több mint 2000 embercsempészt engedett ki a kormány, ezzel pedig félelemben tartják az embereket, mert „Orbán imádja a káoszt” – fogalmazott. Szerinte a távolkeleti tőke degeszre keresi magát a magyarok nyomorán. 

Pekárné Farkas Emese szerint a valódi probléma a kivándorlás, mert csak kevés fiatal gondolja úgy, hogy itt képzeli el a jövőjét. Ez egy közös Gyurcsány-Orbán mérgezés, amiből elegünk van – közölte. Uniós és magyar forrásokkal küzdenének a fiatalokat sújtó lakhatási válság ellen. 

Márki-Zay Péter szerint nemcsak a migrációtól, hanem a kártevőktól is meg kell védeni az országot. Szerinte nem védték meg Magyarországot az embercsempészektől, a pedofiloktól, az inflációtól, valamint a vendégmunkásoktól sem. Bírálta a letelepedési kötvények rendszerét is, amellyel szerinte terroristákat telepítetettek Magyarországra. 

Donáth Anna szerint a migráció fontos európai probléma, de nincs benne a top10 témában a magyarok számára. Ezért inkább a gazdaságról beszélt, szerinte ugyanis az, hogy Magyarország elkerülte a gazdasági csődöt, az a Momentumnak köszönhető. Ha nincs a Momentum 53 nap múlva olimpiát is rendezhetett volna az ország, 3000 milliárd forintért. Nagyon büszkék vagyunk a NOlimpia-kampányra – fogalmazott. 

Deutsch Tamás szerint Brüsszel és a Soros-birodalom segítségével illegális migráns-invázió zúdul Európára. Ennek hatására nő a bűnözés, és több lesz a nők elleni erőszak is. Úgy vélte, ezért támadták meg Európában Magyarországot, a baloldal pedig Brüsszel oldalára állt. A DK a betelepítési kvóták mellett indított aláírás-gyűjtést – jegyezte meg. Amíg Magyrországon nemzeti kormány van, nem lesznek migránsgettók – mondta.

Rónai Péter nem pártolja az EU migrációs politikáját, szerinte ugyanis az országoknak kell dönteni arról, kiket engednek be. Az Orbán-kormány letelepedési-kötvény propgramját sem támogatja, valamint azt sem, hogy a távol-keletről tömegeket hozzanak Magyrországra dolgozni. 

Magyar Péter azt mondta, meg kell tartani a déli határkerítést, arra ugyanakkor választ várnak, hogy miért engedték ki az embercsempészeket a börtönből. Az is kérdés, miért vittek menekülteket a szlovák választás előtt a határra, majd hogy hova tűntek ezek az emberek a választás után. Magyar Péter szerint helytelen, hogy a magyar dolgozók helyett külföldieket vesznek fel. 

Tóth Péter Bruti szerint alapvetően elfogadó az MKKP a külföldiekk kapcsolatban, de csak szervezett körülmények között érkezhetnek Magyrországra. Úgy vélte, nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás a probléma, ráadásul az is gond, hogy nem a hülyék mentek ki. Azt szeretnénk javasolni, hogy azok az orvosok, akik kivándorolnak, vigyék magukkal a betegeiket is – fogalmazott az óriási várólistákra utalva. Úgy vélte, a migránsokat egyszerűen átnevezték Orbánék vendégmunkásokra. 

Toroczkai László azt mondta, hogy a Mi Hazánknak nem kell megváltoztatni néhány évenként a véleményét, a párt ugyanis már a kezdetektől fogva harcolt „a migránsok betörése ellen”. A Fidesz színjátékot csinált ebből az ügyből, a rendőrök – akiknek a munkáját külön megköszönte – pedig azért teszik kockára az életüket a határon, hogy később visszataxiztassák a migránsokat a határra. 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:37

Orbán Gáspár, Karsai Dániel és atomháború is a kibervédelmi témánál

Az első téma a kibervédelem volt, amelyről mindenki 2-2 percben mondhatta el a véleményét. 

A MEMO-s Huszár Dávid szerint közös európai hadseregre van szükség, annak idején ugyanis ilyen sereg űzte ki a törököket. 

Hasonló álláspontot képviselt Ungár Péter is, aki szintén azt szorgalmazta, hogy legyen közös katonai büdzséje az EU-nak. 

Dobrev Klára szerint a valódi kockázatot Orbán Viktor jelenti Európában, aki veszélybe sodorja az országot. Európa szégyene a magyar miniszterelnök, akire úgy tekintenek, mint egy orosz lehallgatókészülékkel felszerelt trójai falóra – fogalmazott a DK-s politikus. Arra kért mindenkit, szavazzanak azokra, akik szociális Európát akarnak. 

Pekárné Farkas Emese, a 2RK képviselője azt kérdezte Deutsch Tamástól: mi számít valódi hazaárulásnak, ha nem az, hogy pénzért árulják a lakhatást külföldieknek a Minidubaj révén? Népszavazást kezdeményeznek ökoszociális programjukról, amely a lakhatási nehézségeken segítene, elfogadhatatlan ugyanis szerinte, hogy csak álom a saját lakás a fiataloknak. 

Donáth Anna arról beszélt, hogy a Momentum támogatná az aktív eutanáziát, és utalt Karsai Dániel esetére, aki gyógyíthatatlan betegként küzd ezért a jogért. Azt kérte, a Momentum listavezetője, hogy írjanak ki népszavazást az ügyben, ne féljenek az emberek véleményétől.

Márki-Zay Péter szerint Magyarországon senki sem háborúpárti, és Orbán Gáspár az egyetlen, aki magyar fiúkat küldene egy véres polgárháborúba Csádba. Szerinte A Fidesz gátolja a NATO egységét is. Németh Balázs azt kérte, hogy az alapvető normákat minden résztvevő tartsa be.

Deutsch Tamás arról beszélt, hogy igenis léteznek háborúpárti baloldali képviselők. Ők azok, akik megszavazták, hogy pénzt, lőszert és fegyvereket küldjenek Ukrajnának – mondta. Azt is állította, hogy atomfegyvereket fognak telepíteni a környező országokba.

A jobbikos Róna Péter szerint Orbán EU-ellenes politikája Oroszország érdekeit szolgálja, nem a békét, ráadásul a magyar miniszterelnök hátráltatja az egységes védelmi politikát is. 

Magyar Péter azt kérte, hogy oszlassák fel a következő választáson az Orbán-Tiborcz-Mészáros részvénytársaságot. Úgy vélte, a háborús retorika teljesen alaptalan, valójában semmilyen terve sincs a kormánynak arra, hogy mi lenne, ha megtámadnák Magyarországot. 

Tóth Imre Bruti szerint a Fidesznek sikerült megállítania Brüsszelt, most pedig egy kerítéssel kellene körbekerítenie, hiszen az tele van kokainon élő bürokratákkal. Nem önre értem – mondta Deutsch Tamásnak, majd hozzátette: mármint a bürokratát. (A műsorvezetők figyelmeztették: a viccnek van helye, de a személyeskedésnek nincs.) Tóth Imre szerint érdemes lenne megversenyeztetni az orosz hekkereket, hogy ki tudja feltörni Dzsudzsák Balázs külügyminisztériumi emailcímét.

Toroczkai László ismét a saját Youtube-csatornájára hívta fel a figyelmet. Azt mondta, ott pontosan bemutatják, hogyan tudják a magyar gazdákat és vállalkozókat támogatni a megoldásaikkal, nem úgy mint a DK, ami szerinte globalista. 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:25

Toroczkai Youtube-on mondja el teljes programját

Toroczkai László szerint komolytalan ez a vita, de Youtube-csatornáján közzétette, hogy mi a Mi Hazánk Mozgalom programja. 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:23

Bruti: A Rádiókabaréba nem, de a közéleti kabaréba beengedtek

A kétfarkús Tóth Imre (Bruti) kiszáradt torokkal vette át a szót, majd üdözölte a köztévé mind a 18 állandó nézőjét. Örült neki, hogy ha már a Rádiókabaréba nem engedték be, akkor legalább részt vehet a közéleti kabaréban. Külön üdvözölte Németh Balázst is, akinek a személye garancia számára. 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:21

Magyar Péter: Orbán és Gyurcsány elszaladt

Magyar Péter megismételte a tüntetésen elmondott szavait, miszerint végre sikerült elérni, hogy a 140 milliárd forintból gazdálkodó köztévében legyen vita. Azt mondta, eredetileg Gyurcsányt és Orbánt hívta vitázni, de ők elfutottak, helyettük jött Deutsch Tamás és Dobrev Klára. Szerinte Deutsch Tamás azok közé tartozik, akik legkevesebbszer vettek részt az uniós parlamenti szavazásokon. 

 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:19

Deutsch Tamás: Magyar Péter lehallgatta a saját feleségét

A választáson a háború és béke kérdésében fogunk dönteni – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz képviselője. Két politikai ellenfelére tért ki: Gyurcsány Ferencre, aki szerinte hazudott már a választóknak, és Magyar Péterre, aki lehallgatta a konyhában a feleségét.

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:16

Donáth Anna be akar mutatkozni a köztévé nézőinek is

A Momentum listavezetője szerint patás ördögként állítják be őt, de szeretne végre rendesen bemutatkozni a köztévé nézőinek. Azt mondta, ő sem tartja vitának a mai eseményt.  

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:15

Márki-Zay Péter: Minden támogatással fillérre elszámoltunk

Hódmezővásárhely polgármestere elszámoltatást kért, később pedig arra tért ki, hogy a kormány állításaival ellentétben fillérre elszámoltak pártjával minden kampánytámogatással. 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:13

Pekárné Farkas Emese: Nincs jövőképe a fiataloknak

Pekárné Farkas Emese a 2RK képviseletében arról beszélt, hogy a magyar politika nem kínál megfelelő jövőképet a fiataloknak. 

28 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 30. - 20:11

Dobrev Klára az Orbán-rendszer bűneiről beszélne

Dobrev Klára arról beszélt, hogy az állami tévét nem lehet köztévének tekinteni, mint ahogyan ezt a vitát sem lehet vitának tartani. Szerinte valójában párhuzamos monológok lesznek csak. 

Azt mondta, ő az Orbán-rendszer bűneiről fog beszélni, hogy hogyan lett az EU leggazdagabb miniszterelnöke, miközben elszegényítette a magyarokat.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#mtva#vita#európai parlament#dobrev klára#deutsch tamás#magyar péter

Címlapról ajánljuk