Belföld

Donáth Anna a vitáról: Az igazi ellenfél a Fidesz képviselőjén kívül a két műsorvezető

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 16:36

A Momentum elnöke, Donáth Anna szerint súlyosan megsértik köztévé nézőinek a tájékozódási szabadságát, valamint a közmédia tájékoztatási kötelezettségét.

Donáth Anna, a Momentum elnöke Facebook-posztban beszélt arról, hogy „a mai köztévés „vita” szabályai és körülményei is abszurdak. Súlyosan sértik úgy a köztévé nézőinek a tájékozódási szabadságát, ahogy a közmédia tájékoztatási kötelezettségét”.

Azt is leírta, hogy miért vesz mégis részt az eseményen: „mégis részt veszek rajta, mert ha csak nyolc percben is, de élő adásban, főműsoridőben tudok beszélni arról a köztelevízió nézőinek, hogy mi a választás tétje, és milyen az ország állapota”.

A két műsorvezető személyét is kritizálta: „az egyikük Németh Balázs propagandista, aki néhány hónappal ezelőtt még a kormánypárt egyik potenciális főpolgármester-jelöltje volt. Nem kell magyaráznunk, hogy mi a probléma azzal, hogy most egy közszolgálati, választási műsort akar vezetni”.

Áttért a másik műsorvezetőre, Volf-Nagy Tündére is. Róla azt idézte fel: „ő néhány hónapja még Novák Katalin egyik legközelebbi munkatársa, sajtósa volt. Nem tudjuk, hogy milyen személyes felelősség terheli a kegyelmi ügy eltussolásért, nem tudjuk, hogy mennyire érintett a pedofilsegítő szabadonbocsátásában. De az tényleg vérlázító, hogy ahelyett, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság előtt tenne vallomást a főnöke viselt dolgairól, és az állampolgárok elől általa máig titkolt információkról, úgy teszünk, mintha igazi újságíró lenne”.

Így összegzi véleményét:

Az igazi ellenfél a Fidesz képviselőjén kívül ma a két műsorvezető, aki a közszolgálatnak öltöztetett pártérdek, és az a propaganda, amivel a köztévé lassan másfél évtizede mérgezi és terrorizálja az országot. Ezen próbálok, remélem ezen próbálunk ma este lyukat ütni.

Ahogy beszámoltunk róla, Donáth korábban azt mondta. Németh Balázs helyett „ennyi erővel Bayer Zsoltot is felkérhették volna” a vita vezetésére. Az RTL-nek korábban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselője arról beszélt: a kormányzat részéről csak egy gesztus, hogy engedi politikai vitát rendezni az állami médiát. Az adófizetők pénzéből létrejövő esemény szabályai garantálhatják, hogy a Fidesznek lejtsen a pálya, de az ellenzék legalább szélesebb körben is terjesztheti az üzenetét.

Az RTL Híradó mutatta be, hogy a vita témáit az állami média egy felmérésre hivatkozva jelölte ki – csakhogy nem jól. Kötelező téma lesz az unió biztonsága és a menekülthelyzet – a demokrácia és a jogállamiság viszont csak választható témaként szerepel majd. Az állami média az Eurobarométer felmérésére hivatkozva választotta ki a témaköröket, csakhogy nem pontosan. Hogy mely témákat sorolták valójában előre a megkérdezettek, azt az alábbi videóból megtudhatja:


Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#közmédia#vita#donáth anna#műsorvezető#momentum#választás 2024#mtva#németh balázs#volf-nagy tünde

Címlapról ajánljuk