Belföld

Magyar Péter: A mostani választás csak előjáték 2026-hoz

rtl.hurtl.hu

2024. május 28. 10:10

Az AP hírügynökség úgy mutatta be Magyar Pétert a külföldi olvasóknak, mint Orbán Viktor új, veszélyes kihívóját.

A 2024-es választások csak „előjátéknak” számítanak 2026-os országgyűlési választás előtt, amelyen szintén elindul majd, mondta Magyar Péter az AP hírügynökségnek. A meghatározó külföldi orgánum most foglalkozott először hosszabban vele, Orbán Viktor új, jelentős kihívójaként jellemezték.

A cikk azzal kezdődik, hogy felidézi a kegyelmi botrányt, valamint Magyar Péter színre lépését és elszakadását a NER-től. Emlékeztetnek, hogy a felmérések szerint idén még mindig a Fidesz az esélyes győztes, ám megingott a kormánypártok népszerűsége, és a gazdasági visszaesés is „többezer támogatójába került” Orbánnak.

Felidézik, hogy Magyar népszerűsége nem példa nélküli: a 2022-es ellenzéki összefogást említik, amikor „kétmillió magyar tette fel reményeit az összefogásra”, ám a Fidesz óriásit nyert, amit az ellenzéki belharcok követtek. Szerintük Magyar Pétert vidéki sikere is elválasztja az eddigi ellenzéki vezetőktől.

Felhívják arra is a figyelmet: Magyarországot az Európai Parlament 2022 óta hivatalosan is egy „választási autokráciát gyakorló hibrid rezsimnek” tartja, amely nem valódi demokrácia, és még mindig visszatart az EU 20 milliárd eurót a jogállamisági viták miatt. Magyar azt mondta: „meg tudom ígérni a magyaroknak és Brüsszelnek is, hogy megoldást találunk” a források feloldására.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#magyar péter#AP#orbán viktor#választás 2024#2026#voks#európai parlament#eu#kihívó

Címlapról ajánljuk