Belföld

Alvási apnoés betegeknek adná a kormány a raktárban porosodó lélegeztetőgépeket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 28. 7:05

Súlyos légzési alvászavarban szenvedő betegek kaphatják meg azokat a lélegeztetőgépeket, amiket a kormány a koronavírus-járvány első hullámában vásárolt százmilliárdokért. De előbb meg kell vizsgálni, hogy alkalmasak-e erre a feladatra. 

Több ezer olyan lélegeztetőgépet tárolnak még mindig raktárakban, amiket a kormány a koronavírus-járvány első hullámában vásárolt milliárdokért.

Tavaly októberben még egy havonta 82,5 millió forintért bérelt gödöllői raktárban tárolták azt a 12 ezer lélegeztetőgépet, amiért több mint 300 milliárd forintot fizetett a külügyminisztérium. A 24.hu most azt írja, hogy a gépek egy részét a kormány azóta külföldre adományozta, a többi hasznosítására pedig született egy terv.


Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Népjóléti Bizottság áprilisi ülésén azt mondta, hogy a beszerzett lélegeztetőgépek egy része kisebb tudásszintű, non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezés.

Ezeket a berendezéseket a Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával vizsgálják, miképp lehetne úgy átalakítani azokat, hogy alvási apnoés betegeknek kiutalhassa a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Magyarországon 77 ezren szenvednek ebben a súlyos alvási légzészavarban.

Takács szerint a kutatóintézet bevonásával a lélegeztetőgépek jelentős részét jó eséllyel át tudják alakítani az alvási apnoés betegek támogatására.

A bizottság május 7-ei ülésén a tervek szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője beszámolt volna arról, hogy jelenleg hány raktárban, hány lélegeztetőgépet tárolnak, de Révész János csak annyit mondott, hogy az OKFŐ jelenleg 26 raktári telephelyet működtet, közülük az egyik a gödöllői, és hogy amíg az OKFŐ kezelésében maradnak a készülékek, az állagmegóvásukról a főigazgatóság gondoskodik, a végleges raktározási hely pedig a pátyi központi egészségügyi raktár lesz majd.

Februárban az RTl Híradója is beszámoölt róla, hogy a kormány 13 ezer forintos darabáron próbálja eladni a koronavírus járvány idején vásárolt lélegeztetőgépeket, miután újra és újra meghiúsult az elárverezésük:


Nyitókép: Szabó Tímea / Facebook

#Belföld#lélegeztetőgép#gödöllő#raktár#koronavírus-járvány

Címlapról ajánljuk