Belföld

Az MTVA a feltételek elfogadása nélkül is szeretettel várja Donáth Annáékat a tévévitára

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 13:00

Válaszolt az MTVA Donáth Annának, az előre megszabott feltételek aláírása nélkül is részt vehet a vitán a Momentum elnöke.

Az MTVA a múlt héten újabb feltételeket szabott az köztévés EP-vitán való részvételre. A listavezetőknek alá kellett volna írniuk egy nyilatkozatot, hogy csak az előre megszabott témákban szólalnak meg, szerkesztői döntésre pedig akár a vitából is kizárhatják a résztvevőket. Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője nem írta alá a nyilatkozatot.

Nemrég megérkezett az MTVA hivatalos válasza, amelyben arról írtak: a nyilatkozat kitöltése nélkül is várják a résztvevőket.

Donáth Anna úgy fogalmaz hétfő reggeli közleményében: „A képviselői esküm és a saját lelkiismeretem elárulása lett volna, ha az aláírásomat adom a cenzúrához. Ezen túl kifejezetten provokációnak éreztem, hogy az általuk diktált vitafeltételekhez olyan módon kellett volna a nevemet adni, mint »az akaratommal mindenben egyezőt«. Ezért aztán megírtam az MTVA-nak, hogy a vitán ott leszek, de a nyilatkozatot lelkiismereti okokból nem tudom aláírni.” A köztévé válasza szerinte azt jelenti, hogy „meghátráltak”. 

„Szeretettel” várják a vitára – idézte az MTVA levelét Donáth. 

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Magyar Péter bejelentette: mégis részt fog venni a vitán. Ő korábban feltételeket is szabott arra, hogy ott legyen a csütörtök este az első politikai vitán, amelyet a közmédia hosszú ideje rendez. A témaválasztást a Momentum mellett a DK is kritizálta: kötelező lesz az unió biztonságáról és a menekültügyről beszélni, – a demokrácia és a jogállamiság viszont csak választható témaként szerepel majd. 

Az állami média az Eurobarométer felmérésére hivatkozva választotta ki a témaköröket, csakhogy nem pontosan. 

Hogy mely témákat sorolták valójában előre a megkérdezettek, azt az alábbi videóból megtudhatja.


Nyitókép: MTI / Purger Tamás

#Belföld#donáth anna#közmédia#mtva#vita#meghívás#feltétel#választás 2024

Címlapról ajánljuk