Belföld

Lázár János minisztériuma: A Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé

rtl.hurtl.hu

2024. május 25. 10:14

A közlekedési mellett a természettudományi gyűjteményt is költöztetnék Debrecenbe. Tárgyaltak, de még nem döntöttek Lázár János javaslatáról.

„A Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé, hanem Magyarországé. A vidék, azon belül is Debrecen fejlesztése nem függ a fővárosi vezetéstől. Az nem budapesti ügy, hanem az ország gazdasági érdeke” – válaszolta a Népszava kérdésére az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), miután az országjárásra indult Lázár János tárcavezető több helyen is elmondta, hogy az Orbán-kormány Debrecenben építené fel az új Közlekedési Múzeumot. Indoklása szerint „magas kultúrát is lehet a keleti országrészbe vinni".

Az új múzeum épület felépítésének, a gyűjtemény odaköltöztetésének költsége nagyjából 150-160 milliárd forint. 

A projektet Lázár János szerint valahol a BMW-gyár közelében lehetne megvalósítani. A lappal azt közölte a minisztérium, hogy Lázár János javasolta az Orbán-kormánynak, hogy az új Közlekedési Múzeum Debrecenben épüljön föl. A kabinet ezt a javaslatot első olvasatban megtárgyalta, döntés azonban még nem született az ügyben.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint sem szakmai, sem észérv nem szól a Debrecenbe költöztetés mellett, ráadásul a fővárosi épület tervezésére már elköltöttek 16 milliárd forintot. Vitézy Dávid a közlekedési múzeum előző igazgatója szerint még súlyosabbá teszi a dolgot, hogy 

a BMW-gyár mellé, egy csak autóval megközelíthető, „világvégi autópálya-csomópont” mellé költöztetnék a gyűjteményt.

Nyitókép: Katona Tibor/MTI

#Belföld#közlekedési múzeum#lázár jános#debrecen#budapest

Címlapról ajánljuk