Belföld

Ezeket a facebookosokat a Megafon képezte ki, de ezt titkolják

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 18:02

Több mint olyan 30 politikai véleményoldalt azonosítottak, amely hivatalosan nem kötődik a kormánypárti influenszerképző Megafonhoz, üzemeltetőiket viszont megtalálták a Megafon-képzések csoportképein.

A Lakmusz tényellenőrző oldal több mint olyan 30 politikai véleményoldalt azonosított, amely hivatalosan nem kötődik a kormánypárti influenszerképző Megafonhoz, üzemeltetőiket viszont megtalálták a Megafon-képzések csoportképein.

Ezek a személyek civilként csatlakoztak a Megafon képzéséhez, nem volt korábban látványos, jól követhető politikai vagy médiás kötődésük, majd akár saját nevükön, akár (fél)anonim módon kezdtek véleményformáló Facebook-oldalakat üzemeltetni.

Ajánló: Nyakunkon az EP-választás, egyre többen próbálnak becsapni – így védekezhetünk az álhírekkel szemben

Ezek a tartalomkészítők a saját véleményüket megosztó, autentikus szereplőkként tűnnek fel az interneten – valójában azonban a kormánypárti Megafonhoz kötődnek. A Megafon honlapján nem szerepelnek a támogatott partnerek között, a központ eddig nem növelte posztjaik elérését fizetett hirdetésekkel sem. Viszont speciális képzések és külön mentorprogram keretében foglalkoznak velük, tevékenységükre pedig olykor a Megafon hivatalos Facebook-oldalán is felhívják a figyelmet.

A Megafon-közeli tartalomelőállítók listáját itt találja.

A Lakmusz egy, a Megafon világát belülről ismerő, névtelenséget kérő forrása szerint a láthatóan kitalált imidzzsel rendelkező oldalak szerkesztői munkavállalóként végzik ezt a munkát. A nyilvános cégadatokból jól látszik, hogy a Megafon stábja folyamatosan bővül a 2020-as indulás óta: mérete jelenleg egy közepes méretű szerkesztőséggel vetekszik, a legutóbbi, februári adatok szerint 44 főt foglalkoztatnak.

A Megafon brutális költéseit az RTL Híradó mutatta be:


Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#megafon#közösségi média#facebook

Címlapról ajánljuk