Belföld

Dobrev Klára: Sulyok Tamás úgy volt alkotmánybíró, hogy közben cégek kézbesítési megbízottja volt

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 12:48

A DK listavezetője, Dobrev Klára hivatali visszaélés és csalás miatt jelentette fel Sulyok Tamást. A politikus Sulyok Tamás azonnali lemondását követeli.

Sulyok Tamás 2014 szeptembere és 2016. február 15. között úgy volt az Alkotmánybíróság tagja, hogy közben kézbesítési megbízottja is volt különböző cégeknek. A törvény ugyanakkor mindenféle gazdasági tevékenységet tilt az Alkotmánybíróság tagjainak – állította Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján. 

Hozzátette: az ügyben különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. 

Emellett vizsgálatot is kezdeményez az Alkotmánybíróságnál, hogy kiderüljön, összeegyeztethető volt-e Sulyok Tamás hivatali és ügyvédi munkája.

Idézte a törvény szövegét is: „az Alkotmánybíróság tagjának megbízatása összeegyeztethetetlen minden más állami vagy önkormányzati, társadalmi, politikai, gazdasági tisztséggel, illetve megbízatással”, márpedig egy gazdasági társaságban kézbesítési megbízotti tevékenységet folytatni egyértelműen gazdasági tevékenységnek számít – fogalmazott. Ennek alapján úgy vélte, abban az esetben is összeegyeztethetetlen a kézbesítési megbízotti tevékenység, ha azért semmilyen jövedelem nem járt.

Dobrev Klára szerint az egyik cég esetében ráadásul akkor létesített kézbesítési megbízotti viszonyt Sulyok Tamás, amikor már tagja volt az Alkotmánybíróságnak. Azaz szerinte a köztársasági elnök nem hivatkozhat arra, hogy csak elfelejtette bejegyeztetni, hogy már nem kézbesítési megbízott.

A politikus szerint az összeférhetetlenség miatt jogtalanul vette fel Sulyok Tamás az alkotmánybírósági juttatásait is, összesen 153 millió forint értékben. (Ez 60 hónapnyi összeget jelent, a DK szerint ugyanis nemcsak kézbesítési megbízottként jutott jogtalanul a fizetéséhez, hanem egészen addig, amíg fel nem függesztette ügyvédi tevékenységét, azaz 2019. október 4-éig.) 

A kézbesítési megbízást általában külföldi székhelyű cégek veszik igénybe annak érdekében, hogy a nekik érkező iratokat valaki átvegye, és azokat a megbízó részére továbbítsa. Gyakran ügyvédek látják el ezeket a feladatokat. Dobrev Klára állítása szerint Sulyok Tamás a Botanic-Garden Kft. és az Agronómia Kft. kézbesítési megbízottja volt. 

Az állításokkal kapcsolatban megkerestük a Sándor-palotát is, ha válaszolnak, beszámolunk róla.


A DK EP-listavezetője csütörtökön nyújtotta be az ügyészségnek azokat az iratokat, amelyek szerinte bizonyítják, hogy Sulyok Tamás még ügyvédként külföldiek kezére játszott magyar földeket. Szerinte a köztársasági elnök a földmaffia egyik figurája volt:


Nyitókép: Katona Tibor/MTI

#Belföld#dobrev klára#demokratikus koalíció#sulyok tamás#föld

Címlapról ajánljuk