Belföld

VSquare: Arcfelismerő térfigyelő kamerákat telepíthetnek Magyarországra a kínaiak

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 20:15

Az oknyomozó portál értesülései szerint arcfelismerő térfigyelő kamerákról is megegyezhetett Orbán Viktor Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A minisztérium szerint ez álhír.

Fejlett mesterséges intelligenciával, például arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerákat is telepíthetnek Magyarországra a kínaiak, erről is megegyezhetett Orbán Viktor a májusban idelátogató kínai elnökkel – írja a VSquare hírlevele alapján a Telex.

Az oknyomozó portál ezt több, a kínai-magyar tárgyalásokra rálátó forrása alapján állítja. A VSquare szerint ezt a megállapodást a két fél próbálta eltussolni, nem tették nyilvánossá a többi, köztük a kínai rendőrök magyarországi járőrözését érintő biztonsági megállapodással együtt. Azt írják, bonyolíthatja Magyarország kapcsolatait a NATO-szövetségeseivel, ha olyan kínai technológiai vállalatok is szerepet vállalnak a megfigyelésekben, amelyek a kínai hadsereghez vagy hírszerzéshez köthetők, és akár nyugati szankciók alatt is állnak. 

A kormány az ügyben nem nyilatkozott, helyette a rendőrséghez irányította az oknyomozó oldalt, ők azonban nem válaszoltak a portál megfigyelő kamerákra vonatkozó kérdéseire.

Frissítés: pénteken Paczolay Máté külügyi szóvivő az RTL-lel azt közölte, hogy „ez egy klasszikus álhírterjesztés, ami minden valóságalapot nélkülöz. 

Kamerák telepítéséről semmilyen megállapodás nem született, a kínai elnök magyarországi látogatása során egyetlen fórumon sem volt napirenden még csak hasonló téma sem.

A magyar kormány Kínában láthatja a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségét, miután az európai támogatások nagy részéről lényegében lemondott – erről beszélt a Híradónak Matura Tamás Kína-kutató Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos budapesti látogatása után:


Nyitókép:Orbán Viktor miniszterelnök búcsúzik a Budapestről távozó Hszi Csin-ping kínai elnöktől a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren 2024. május 10-én. Balról Peng Li-jüan, Hszi Csin-ping felesége. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#Hszi Csin-ping#megállapodás#arcfelismerés#arcfelismerő#térfigyelő kamera#kína#vsquare

Címlapról ajánljuk