Belföld

EP-listavezetők vitája: ováció, fütyülés és vicceskedés Magyar Péter és Deutsch Tamás nélkül

rtl.hurtl.hu

2024. május 17. 19:23

Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője és Deutsch Tamás, a Fidesz-lista első jelöltje megtagadta a részvételt a Partizán vitáján. Akik elfogadták: Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László.

A Partizán a Kongresszusi Központban rendezte meg az EP-listavezetők vitáját, amelyre meghívták az összes olyan pártot és pártszövetséget, melyeknek a támogatottsága a közvélemény-kutatások legfrissebb becslései átlagában meghaladja a 3,5 százalékot. 

A meghívást elfogadta 

  • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje, 
  • Donáth Anna, a Momentum jelöltje, 
  • Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje
  • és Toroczkai László, a Mi Hazánk jelöltje.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője elutasította a részvételt, ahogyan Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője is.

A közönség kifütyülte Deutsch Tamást és Magyar Pétert, miután Gulyás Márton bejelentette, hogy nem vesznek részt a vitán. A többi jelölt viszont nagy tapsot kapott.

A megszólalók sorrendjét előzetesen sorsorlással döntötték el. Az első téma: 20 év távlatából értékelni Magyarország uniós tagságát, az első megszólaló Le Marietta, az MKKP listavezetője. Részvételi szakértőként jellemezte önmagát, dolgozott az Átlátszó oknyomozó portálnál, a Főpolgármesteri Hivatalban, ő alapította a Járókelőt. Létrehozzák a Robin Hood Alapot, a nekik járó uniós pénzeket szétosztják az emberek között.

Donáth Anna, a Momentum képviseletében azt mondta: bebizonyították, hogy lehet érdemi ellenzéki munkát végezni, méghozzá az Európai Parlamentben. Sikerült elérniük, hogy megremegjen és elkezdjen összeomolni az Orbán-rendszer. Kiálltak a kisebbségek mellett, elérték, hogy visszavonják a civilek megbélyegzésére alkalmas törvényt.

Dobrev Klára, a DK listavezetője az erős Európa mellett érvelt. Szerinte ez az a világ, ahol a magyaroknak nem csak jólét, hanem európai oktatás, egészségügy, nyugdíj jár. A legfontosabb kérdésekben a döntést viszont Magyarországon kell meghozni.

Toroczkai László, a Mi Hazánk listavezetője arról beszélt: a szavazókkal szembeni tiszteletlenség, hogy Deutsch Tamás és Magyar Péter nem vesznek részt a vitán. Azt mondta: a kampány hazugságról szól, júniusban nem a kormány lebontásáról dönt az ország, hanem az Európai Parlament összetételéről. 

A vitablokkban mindenkinek 12 perc jut, ezúttal egymás szavába is vághatnak. 

Már beszólnak egymásnak

Donáth Anna büszke arra, hogy elindult a Magyarországgal szembeni uniós mechanizmus. Dobrev Klára szerint az uniós pénzek ügyében egyetlen felelős van: Orbán Viktor és rendszere. A DK benyújtott egy javaslatcsomagot, csak el kellett volna fogadni, de Orbánék a lopást választották, magyarázta. Hozzátette: az országnak nincs ideje 2026-ig.

Le Marietta megjegyezte, hogy a lopások folytatódnak, az uniós szigorítások, változtatások nem elég erőteljesek. A Kutyapárt legalább annyit mond, hogy ami pénzt kapnak, azt az emberekre költik, fogalmazott. 

Toroczkai László bárkivel fogadna arra, hogy június végén is Fidesz-kormány lesz. Tiszteletlenségnek tartja, hogy arról beszélnek, hogy a Momentum elérte az uniós pénzek visszatartását, szerinte a probléma korábbi: az EU nem egy demokratikus szervezet. Nehezményezte, hogy bár az uniós pénzek befagyasztását szorgalmazták, azt nem, hogy eközben Magyarországnak ne kelljen az uniós kasszába befizetnie. Állítása szerint a Mi hazánknak több terve is van a lopás megállítására.

Dobrev Klára azt mondta:

A Fidesz és Magyar Péter magyar hangját hallották.

Toroczkai László szerint Dobrev Klárának nem kellene ilyeneket mondania, majd a kék fideszezést hozta fel (ezt Magyar Péter emlegeti gyakran – a szerk.).

Donáth Anna kijavította Toroczkait: nem csatoltak minket az EU-hoz, hanem népszavazással döntött így az ország. A Mi hazánk politikusa arra célzott, hogy nem volt megfelelő a tájékoztatás. Az Európai Ügyészséget az ellenzék valamiféle varázsszerként emlegeti, pedig szerinte az Európai Bizottság az úgynevezett Pfizergate miatt épp most igyekszik azt ellehetetleníteni.

Ajánlat: Pfizergate: a magyar kormány hallgat, az Európai Ügyészség nyomoz

Dobrev Klára úgy látja: vissza kellene venni a szuverenitást hangoztató melldöngetésből, egyebek mellett az elértéktelenedő nyugdíjakat említette és hogy már van, aki gyógyulni Romániába megy. Az Európai Ügyészség igenis jó lesz. 

Azért az Európai Ügyészség nyomozása után bilincsben vittek el politikusokat a környéken, szerintem nem véletlen fél a Fidesz

– fogalmazott Dobrev Klára.

A megszavazott szankciók Magyarország érdekét szolgálták? – Gulyás Márton egyenes választ vár mindenkitől. Donáth Anna szerint morális kötelesség támogatni Ukrajna honvédő háborúját, a szankciók pedig lassan fejtik ki hatásukat. 

Dobrev Klára közbe vetette: a világ egyik legkomplexebb problémáját nem lehet így leegyszerűsíteni. Le Marietta szerint zavaró, amit a Gulyás és Dobrev csinálnak. Toroczkai László azt mondta: a szankciók nem szolgálták Magyarország érdekét. Végül Le Marietta is reagált: szerinte minden olyan szankció hatásos, ami megakadályozza Putyint abban, hogy még egy hekkert felvegyen, aki betör a Külügyminisztérium szervereibe. Erre célzott:


A menekültügy témájában Toroczkai László azt mondta: ő nem szavazta volna meg. Sokszor szerinte nem menekültekről van szó, hanem migránskról, illetve bűnözőkről, ők Ásotthalmon ezt tapasztalják. Toroczkai László szerint amit ebben a kérdésben az Európai Unió csinál, az öngyilkosság. 

Le Marietta úgy értékelt: Magyarországnak nem bevándorlási, hanem kivándorlási problémái vannak. Az MKKP szerint a megoldás a színvonalas oktatás biztosítása. Hozzátette: a kormány ludas abban, hogy a vendégmunkásoknak rabszolgasorsot ír elő, nem védi a jogaikat, nem próbálja integrálni őket a társadalomba.

Donáth Anna kiemelte, hogy az elfogadott, uniós csomag legfontosabb eleme, hogy nem a befogadást, hanem a szolidaritást teszi kötelezővé. A szigorú szabályokat be ezeket be kell tartani, de az emberi méltóságot is tiszteletben kell tartani.

Dobrev Klára szerint nincs olyan ellenzéki politikus, aki támogatná az illegális migrációt, az EP-ben sem ül ilyen politikus. Orbán kétszínűségét emlegette: az uniós szabályozás rendet tett ebben a témában, szigorú, de igazságos rendszert alkotott. Aki tényleg az életét menti, azt be kell fogadni, amíg az élete veszélyben van, haza kell küldeni azt, aki nem jogosult a menekültstátuszra. Az embercsempészeket üldözni, büntetni kell, Orbán Viktor viszont kiengedte az embercsempészeket, szétverte a határőrséget.

A magyar emberek biztonságára nem az Európai Unió, hanem Orbán Viktor rendszere jelenti a legnagyobb veszélyt

– tette hozza. 

Le Mariettának még 8 perce maradt, azt mondta: azért csatlakozott a Kutyapárthoz, mert nem szereti a bullshitelést, ezért másodpercenként 5000 forintért felajánlja idejét. Toroczkai erre nem reagált, viszont Dobrev Klárához fordulva felemlegette, hogy 2015-ben Gyurcsány Ferenc odament az épülő határkerítéshez, hogy szétvágja azt. Ha 2015-ben támogatták az illegális migrációt, most is támogatnák a külföldi vendégmunkások behozatalát.

Toroczkai László szerint kilenc éve színjáték folyik a határkerítésnél, az illegális bevándorlókat nem küldik vissza. Dobrev Klára úgy látja: vissza kell állítani a határőrséget, a határőröket jól fel kell szerelni, mégpedig a Frontex segítségével. Az erős Európa segít a határnál. 

Megélhetés, uniós források – ez az utolsó vitablokk témája. Mit tennének a hazai életszínvonal felzárkózása érdekében a következő 5 évben?  

Le Marietta szerint hiba volt azzal zsarolni a kormányt, hogy befagyasztják az uniós pénzeket azért, hogy ne legyen korrupció. Szerinte a korrupció problémáját Magyarországon kell kezelni, ők az uniós pénzek érkezéséért fognak dolgozni. Dobrev Klára szerint viszont a befagyasztásról Orbán Viktor tehet, rengeteg pénz érkezett már az Európai Uniótól, mégsem sikerült a felzárkózás, megelőztek minket a románok, bolgárok. 

Donáth Anna azzal érvelt, hogy elkezdődött sok minden, hogy az EU beváltsa a jólétre vonatkozó ígéreteket. Jelenleg az uniós forrásokat fejlesztésre kapjuk, a kormány eljátszotta ezeket az eurómilliárdokat, pedig napi 2 milliárd euró érkezett. Meg lehet találni a megoldásokat, ha van közös akarat, de amíg ez a kormány van, erre nem lehet számítani. 

Dobrev Klára elsősorban az európai minimálbérről beszélt. Szerinte Európa felismerte, hogy akkor lesz erős, ha képes a 450 millió embernek jó megélhetést írni. A következő 5 év feladata a bérek egységesítése lesz. Egy magyar munkás ugyanazt csinálja egy német érdekeltségű itteni autógyárban, mint a német a németországiban. 

Toroczkai László kiemelte, hogy egy fontos adatot nem hallanak a magyarok: mi fizetjük a legtöbb pénzt gazdaságösztönzésre, már a 2010 előtt balliberális és a 14 éve tartó Fidesz kormányok alatt is, ezek a pénzek oligarchákhoz és a globális nagyvállalatokhoz kerülnek. Nemzeti gazdaságpolitikát sürget. 

Támogatná, hogy az EU vessen ki adókat a globális nagyvállalatokra a tagállamok helyett?

Le Marietta szerint fontos lenne egy ilyen beavatkozás, az akkumulátorgyárak is azt mutatják, hogy hiába támogatja a kormány ezeknek a gyáraknak az idetelepítését, azok beindulásával nem a magyar munkavállalók járnak jól. Közösségi döntést tartana jónak. Donáth Anna szerint egy ilyen témában lehet egyetlen szóval válaszolni: igen.

Toroczkai László elképesztőnek tartja, hogy Brüsszel lehetővé teszi, hogy épp a legnagyobb globális cégek ússzák meg az adózást, a Meta és a globális minimumadó példáját említette. Szerinte Brüsszel, a Fidesz és a baloldal is a globális nagyvállalatok érdekeit képviseli. Dobrev Klára szerint az Európai Egyesült Államok tudja megadóztatni a globális tőkét.

A téma: klímaváltozás

Dobrev Klára hangsúlyozta: a klímaváltozás elleni harc nem érheti hátrányosan a hétköznapi embereket. Egy szerényebben élő ember nem azért nem vezet elektromos autót vagy nem azért nem jól szigetelt a háza, mert nincs kedve hozzá, hanem megélhetési okokból. Ezért nincs klímaváltozás elleni küzdelem, ha nem baloldali, szociáldemokrata módon csinálják. A legnagyobb szennyezésért felelős cégeket kell kényszeríteni új technológiák alkalmazására.

Le Marietta szerint a kormány hibát követ el az akkumulátorgyárakkal és nem azért, mert ne tartaná fontosnak az elektromosságot a klímaváltozás elleni küzdelemben. Hozzátette: a kormány Európa szennyező pöcegödrévé alakítja az országot.

Donáth Anna azzal kezdte: mi vagyunk az utolsó politikai generáció, akinek van lehetősége megszavazni a szükséges szabályokat. Nem ambiciózusabb célok kellenek, hanem a mostaniakat kell betartatni. Európa nem a legnagyobb szennyező, de jó példaként viselkedhet. 

Toroczkai László azzal érvelt: Vörös Erik 982-ben felfedezte Grönlandot, zöld földnek nevezte el, mi jegesnek látjuk. Szerinte ez azért van, mert a a klíma folyamatosan változik, a kérdés, hogy mi okozza. Milyen álláspontot képviseltek a gázkazánok betiltásánál? – kérdezte. 

Dobrev Klára azt mondta, neki is egy dínós a kedvenc meséje, de nem igaz, hogy a dínók korában a homo sapiens is élt. Szerinte az az érvelés, hogy hogy régen is meleg volt, nincs is baj, nagy butaság. A gazdák a két évvel ezelőtti brutális aszálytól félnek, létező probléma.

Toroczkai azt válaszolta: tehát támogatták a gázkazánok betiltását. Dobrev Klára válasza szerint soha nem veszélyeztették a magyarok gázhoz jutását.

Laposföldhívőkkel nem tudok vitatkozni

– mondta Donáth Anna, szavait pedig ováció kísérte a helyszínen.

Toroczkai László szerint azonban arról kell beszélni, hogy lesz a magyaroknak pénzük kazánra. Úgy látja, hogy a politikusok félrebeszélnek. Dobrev Klára azonban azt mondta: nem volt ilyen szavazás.

Támogatnák az uniós javaslatot, ami 2035-től kivezetné a belső égésű motorokat?

  • Le Marietta: Attól függ, hogy mi van benne. 
  • Donáth Anna: Igen. 
  • Dobrev Klára: Csak azzal, hogy segíteni kell az átlagembereknek új autót vásárolni.
  • Toroczkai: Addig nem, amíg nem mondják meg, hogy miből fogják ezt fizetni a magyarok.

A következő téma a digitális szabályozás, ezt Toroczkai László a magáénak érzi, mivel a Meta az Instagramon és a Facebookon úgy tiltotta le, hogy a nevét sem lehet leírni szerinte. Úgy folytatta, hogy a baloldalt és Magyar Pétert tolja az algoritmus, a Fidesz öli a legtöbb közpénzt a Facebookba. Ezért senki nem tiltakozik az ellen, hogy egy Szilícium-völgyi vállalat belefolyjon egy demokratikus választásba.

Donáth Anna ezért született a digitális szólásszabadságról szóló szabályozás, hogy ne mehessen kontroll nélkül az agymosás és a gyűlöletbeszéd anélkül, hogy ezért felelősséget kellene vállalni. Minden, ami offline, a hétköznapokban illegális, legyen az online térben is illegális. Saját sikerének éli meg a szabályozást, szerinte

nincs több sorosozás és dollárbaloldalozás a Bogyó és Babóca közben.

Dobrev Klára azt tapasztalta, hogy ezeket a hatalmas cégeket még a legnagyobb országok sem tudják szabályozni, példának Németországot hozta. Szerinte az Európai Egyesült Államok erre is megoldást jelentene.

Le Marietta egyetértett a nagy technológiai cégek szabályozni kell, kiemelte, sokakat kizárnak fiójukból, a problémát pedig nem lehet jelezni. Újra elővenné a Pegasus-ügyet, számon kérné az Európai Parlamenten, hogy miért lehet kémszoftvereket használni az újságírók ellen. 

A Pegasus-üggyel korábban az RTL Híradó foglakozott:


A következő felvetés: az EU-nak stratégiai autonómiát kell-e kiépítenie vagy inkább az Egyesült Államokkal kellene tandemben mozognia?

Le Marietta a Kutyostat adataira hivatkozva azt mondta: Oroszország rossz, Kína rossz, Amerikai lehetne jobb. Dobrev Klára stratégiai autonómiát sürgetett, például önálló európai haderőt és védelmi ipart, élelmiszer-biztonságot, önellátást a stratégiai nyersanyagokból. Emellett közös európai kül- és biztonságpolitikát. Szerinte a magyaroknak az ad egyedül lehetőséget arra, hogy ott üljenek a tárgyalóasztalnál, ha nem egy ilyen pökhendi, miniszterelnök van, így magyarok hangja is érvényesülne a világban.

Az utolsó téma: hol kellene mélyíteni a nemzetállami jogköröket és hol az uniósokat. 

Donáth Anna közös határvédelemről, közös hadseregről, közös pénzügyekről beszél. Emellett azonban nem lehet ott Európai Egyesült Államokról beszélni, ahol ennyire eltérő alapok vannak. Szerinte átalakulóban van a világrend, azt kell tisztázni, hogy hogy hova gondoljuk Magyarországot a világban. Az ország létérdeke, hogy egyértelműen kinyilvánítsa, hogy a NATO része akar lenni. Ez nem azt jelenti, hogy mi nem szólunk bele a dolgokba, hanem ott ülünk az asztalnál, ahol a döntéseket hozzák. Elfogyott az ideje, Gulyás Márton azt kérte, vegyék el tőle a hangot.

Le Marietta szerint az Európai Uniónak az oktatás területén kellene előre lépnie úgy, hogy előírják a tagállamoknak, hogy minden gyerek minőségi oktatáshoz jusson. Minden más ügyben tárgyalások kellenek, ebbe be kell vonni a magyarokat is, közösségi alapon. Javasolta, hogy ha nagyon siettetni akarják az integrációt, integrálják a magyar egészségügyet a németbe.

Toroczkai László felvetette, hogy nem hallott semmit a balliberálisoktól arról, hogy mi a tervük arra, ha az unió szétesik. Mi van, ha Németország kilép az EU-ból? Szerinte akkor megszűnik az unió. Erre csak a Mi Hazánknak van válasza, egy egész program, a Virradat-program.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy a jobboldal legnagyobb hazugsága, hogy az egyesült Európa minden döntést magához von. Ha a Fidesz büszke a szuverenitásra, akkor miért vette el az önkormányzatok jogait? A Fidesznek az fáj, hogy az unió egységesülése gátat vet korrupciónak.

Záróbeszédek – mindenkinek 1,5 perce van

Toroczkai László férfiatlan, gyáva megfutamodást említett Deutsch Tamás és Magyar Péter távolmaradása miatt. Kiemelte: aki azt üzeni, hogy a Fideszt június 9-én meg lehet buktatni, az hazudik. Azt kell mérlegelni, hogy a következő 5 évben ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. 

Le Marietta  a közösségi működésről beszélt, az EP-ben is így fognak dolgozni. Azt szeretnék, hogy minél több beleszólása legyen a magyaroknak abba, hogyan születnek a döntések az Európai Parlamentben. Ismét szóba hozta a Robin Hood Alapot.

A politika nem csak arról szól, hogy milyen eredményeket tettünk le az asztalra, hanem arról is, hogy milyen értékeket képviselünk – mondta Donáth Anna. Nem akarják kiszolgálni azb orbánizmust, ami a szívülön, az a szájukon. Megalkuvás nélkül kiállnak a szélsőségek és a kirekesztések ellen, a kisebbségek mellett: támogatják a melegek házasságát és az örökbefogadást. Karsai Dániel kálváriáját is a szabad választás ügyeként említette.

Dobrev Klára szerint aki nem mer kiállni egy vitára, nem alkalmas arra, hogy képviselje az embereket. Ez a demokrácia alapja, nem a politikusról szól, a szavazónak joga van tudni, mire adja le szavazatát. Szerinte nincs idő 2026-ig és nem lehet kishitűnek lenni. Dobrev hitvallása az erős Európa, biztos benne, hogy Magyarországon többségében vannak az európai magyarok. 

A vitát itt követheti:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI, Purger Tamás / MTI, Máthé Zoltán / MTI, Mészáros János / MTI

 

#Belföld#Európa#partizán#Le Marietta#dobrev klára#toroczkai lászló#donáth anna

Címlapról ajánljuk