EUEurópa

Pfizergate: a magyar kormány hallgat, az Európai Ügyészség nyomoz

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 16:46

Az Európai Ügyészség nyomozói bűncselekmény gyanújával folytatnak vizsgálatot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti oltóanyag-tárgyalások ügyében.

Az Európai Ügyészség nyomozói bűncselekmény gyanújával folytatnak vizsgálatot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti oltóanyag-tárgyalások ügyében, közölte a liège-i ügyészség szóvivője. 

A Politico értesülései szerint az Európai Ügyészség nyomozói az elmúlt hónapokban vették át a belga ügyészek helyét a von der Leyen ellen „közfeladatokba való beavatkozás, sms-ek megsemmisítése, korrupció és összeférhetetlenség” miatt indított nyomozásban. Bár az Európai Ügyészség állítólagos bűncselekményeket vizsgál, még nem emeltek vádat senki ellen.

A vizsgálatot 2023 elején indították a belga igazságügyi hatóságok Liège-ben, miután Frédéric Baldan helyi lobbista büntetőfeljelentést tett. Később csatlakozott hozzá a magyar és a lengyel kormány. Az uniópárti Donald Tusk vezette lengyel kormány szóvivője a lapnak azt mondta: Lengyelország visszavonja feljelentését.

Baldan panaszának középpontjában a Pfizergate néven emlegetett ügy állt, eszerint koronavírus-járvány csúcspontján, az Európai Unió legnagyobb vakcinaüzletének előkészítésekor von der Leyen és a Pfizer főnöke, Albert Bourla állítólag sms-eket váltottak. Baldant ugyanaz az ügyvéd képviseli, aki a Bon Sens francia oltóanyag-szkeptikus csoportot is. A Bon Sens a Pfizergate kapcsán saját jogi kifogásokat terjesztett elő.

Erről, a máig el nem ismert egyeztetésről elsőként a New York Times számolt be, szerintük a levélváltásra akkor kerülhetett sor, amikor a két vezető a megállapodás feltételeiről tárgyalt. A lap pert indított az Európai Bizottság ellen, miután az a dokumentumokhoz való hozzáférés iránti kérelem ellenére megtagadta az üzenetek tartalmának nyilvánosságra hozatalát.

A beszerzés értéke meghaladhatta a 20 milliárd eurót. Az pedig, hogy az ügy már az Európai Ügyészségnél jár, új lendületet is jelenthet, mivel a hatóság elméletileg lefoglalhat telefonokat és egyéb releváns anyagokat az Európai Bizottság irodáiban vagy más európai országokban.

Az Európai Bizottság mindeddig nem volt hajlandó felfedni a szöveges üzenetek tartalmát, sőt még csak meg sem erősítette azok létezését.

A Politico év végén mutatta be, hogy legalább 4 milliárd euró értékű vakcina felesleges volt. A Pfizerrel kötött vakcinaszerződést pedig azóta újratárgyalták. 

Két, az ügyről tudó, az ügy érzékenysége miatt névtelenséget kérő bennfentes szerint Magyarország szintén panaszt nyújtott be a Bizottság elnökének a Pfizerrel folytatott oltóanyag-tárgyalásokban játszott szerepe kapcsán. Lengyelország tavaly novemberben nyújtott be panaszt, ezt visszavonni szándékoznak. Az ügy részletei nem nyilvánosak, de a bennfentesek elmondták, hogy bár a Magyarország által benyújtott panasz különbözik Baldan panaszától, középpontjában ugyanaz az üzenetváltás áll. Lengyelország panasza is ezt a mintázatot követi. 

A Politico feleleveníti, hogy a Pfizer Magyarországot és Lengyelországot is beperelte az oltóanyagadagok kifizetésének elmaradása miatt. Erről itt többet is megtudhat:


A magyar kormány nem válaszolt a Politico megkeresésre, a Pfizer és az Európai Ügyészség nem kívánt nyilatkozni.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

#Európa#pfizer#ursula von der leyen#európai ügyészség#koronavírus#oltás

Címlapról ajánljuk