Belföld

Belügyminisztérium: továbbra is közfeladatot ellátó személyek a pedagógusok

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 16:08

Az egységes joggyakorlat érdekében május 11-től módosították is a törvényt. 

Továbbra is közfeladatot ellátó személyek a pedagógusok, így az ellenük elkövetett bűncselekmények kiemelten büntetendők – közölte a Belügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

Azt írták, hogy a megjelent sajtóhírekkel ellentétben a pedagógusok és a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak továbbra is közfeladatot ellátó személyek. Az ellenük elkövetett bűncselekmények megítélésénél – ha megállapítható az összefüggésük a közfeladat ellátásával – a pedagógusokat a büntető törvénykönyv közfeladatot ellátóként sorolja fel.

Habár idén január 1-jétől a köznevelési törvényből ideiglenesen kikerült egy bekezdés, a pedagógusok mint e feladatokat ellátók nem vesztették el közfeladatot ellátó minőségüket, a köznevelési törvény és a büntető törvénykönyv közötti szabályozási koherencia továbbra is fennállt – írta a tárca. 

A Népszava egy bírósági levélre hivatkozva azt írta: azért kerültek ki a közfeladatot ellátók közül a tanárok, mert január 1-től nem hatályos a köznevelési törvény erre vonatkozó része, amit a pedagógusok új életpályájáról szóló, idén januárban életbe lépett státusztörvény helyezett hatályon kívül. Ezzel a Büntető törvénykönyv elvesztette a jogszabályi hátterét, kiüresedett, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból „közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők” – írta a Népszava.

A Belügyminisztérium azt írta délutáni közleményében, hogy a felmerülő esetleges jogalkalmazási nehézségek megelőzéséért, a folyamatos és egységes joggyakorlat biztosításáért a jogalkotó május 11-től hatályosan úgy módosította a köznevelési törvényt, hogy a pedagógusok és a nevelést és oktatást segítő munkakört betöltők közfeladatot ellátó személy minőségéről szóló rendelkezés újra szó szerint szerepel a köznevelési törvény szabályai között.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Ruprech Judit/MTI

#Belföld#belügyminisztérium#tanár#közfeladatot ellátó személy elleni erőszak#oktatás#pintér sándor

Címlapról ajánljuk