Belföld

Tompos Mártont piros sapkás kínai aktivisták kerítették be egy EU-zászló miatt

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 8:58

Mindeközben egy tibeti zászlót feszítettek ki a Gellért-hegy kőkeresztjénél, de hamar letakarták egy kínai zászlóval.

Tompos Márton, a Momentum politikusa videót osztott meg a Facebook-oldalán még szerdán. A felvételen piros sapkás embereket láthatunk, akik állítólag a kínai nagykövetség küldöttei. A videó arról szól, hogy amikor az Erzsébet hídra EU-s zászlókat helyeztek ki, a kínai küldöttek megjelentek, hogy figyeljék, milyen zászlókat helyeznek ki, esetleg tibeti vagy tajvani jelképeketől tartva.

Tompos arról beszélt, hogy a piros sapkás emberek nem válaszoltak magyarul, holott előtte jól beszélték a nyelvet. A politikus videóját itt lehet megnézni:


Szerda este, Hszi Csin-ping kínai elnök érkezése előtt Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke egy tibeti zászlót rögzített a Gellért-hegyi kereszt lábánál lévő kerítésre a Gellért téren. A Telex cikke szerint néhány perccel később megjelentek a kínaiak, akik egy kínai zászlóval takarták el a tibeti zászlót.

A kínaiak a zászlót addig tartották, amíg Hszi konvoja el nem haladt előttük. Hendrey Tibor háromszor is igazoltatták a helyszínen, harmadszor éppen akkor, amikor a konvoj elhaladt a téren – tette hozzá a lap.

A rendőrök nem engedték neki, hogy egy másik tibeti zászlót lobogtasson a konvoj elhaladtakor. 

Nemrég mutattuk meg videón, hogy az akkor még ellenzéki Balog Zoltán 2007-ben még szabadon lengethette a tibeti zászlót az érkező kínai delegáció előtt. 2012-ben és 2017-ben rendőri agresszió járt ezért, idén pedig már tilos az ilyen ártalmatlan politikai demonstráció is, ha kínai hatalmasság érkezik.

Tompos Mártont piros sapkás kínai aktivisták kerítették be egy EU-zászló miatt

Nyitókép: Tompos Márton / Facebook

#Belföld#kínai#zászló#eu#Hszi Csin-ping#látogatás

Címlapról ajánljuk