Belföld

Hszi Csin-ping Budapesten: Magyarország fényesebb jövő elé néz

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 19:49

Hszi Csin-ping szerint soha nem volt ilyen jó a kínai-magyar kapcsolat az elmúlt 75 évben. Orbán pedig bejelentette: a kínai-magyar együttműködést kiterjesztik a nukleáris iparra is.

Húsz éve járt Magyarországon utoljára kínai elnök – kezdte Orbán Viktor Hszi Csin-pinggel tartott közös sajtótájékoztatóját a Telex tudósítása szerint. Az RTL Híradó erre az eseményre sem kapott meghívót.

A sajtótájékoztatón hosszan méltatták a két ország közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatot, de konkrétumokról nem esett szó. A magyar miniszterelnök beszédében megköszönte a kínai elnöknek, hogy a koronavírus-járvány idején segítettek Magyarországnak, majd leszögezte:

Magyarország mindig csak ezt az egy Kínát ismerte el.

Orbán beszélt az orosz-ukrán háborúról is, hangoztatva azt, hogy szerinte Európai Unión belül Magyarország áll egyedül a béke oldalán, ezért dicsérte Hszi Csin-ping békejavaslatát. A kormányfő megjegyezte: az elmúlt húsz évben négyszeresére nőtt a kínai-magyar kereskedelmi forgalom, egy helyett már hét repülőjárat közlekedik a két ország között. Hozzátette, tavaly az összes Magyarországra érkező beruházás háromnegyede Kínából jött.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón beharangozta, hogy nagy bejelentés lesz a sajtótájékoztatón. Ezt Orbán ejtette meg, aki

megköszönte a Magyarországra érkező kínai beruházásokat és bejelentette: a kínai-magyar együttműködést kiterjesztik a nukleáris iparra is.

Hogy ez pontosan mit jelent, az nem derült ki, de Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója egy két héttel ezelőtti interjúban már elmondta, hogy kínai résztvevők is bekapcsolódhatnak az erőműépítésbe.

Orbán után Hszi Csin-ping szólalt fel, aki megköszönte a meghívást, majd átadta a kínai nép üdvözletét a magyaroknak.

Hszi Csin-ping szerint soha nem volt ilyen jó a kínai-magyar kapcsolat az elmúlt 75 évben.

A kínai elnök elmondta: Orbánnal egyetértettek abban, hogy ezt jó viszonyt tovább javítanák, ezért a következő időszakra stratégiai partnerséget köt a két ország. Hszi arról beszélt, hogy megerősítik Kínában a magyar, Magyarországon pedig a kínai nyelv oktatását, valamint fejlesztik a kétoldalú pénzügyi kapcsolatokat.

A Kínai Kommunista Párt főtitkára hozzátette, országaik szerinte hasonló állásponton vannak sok fontos nemzetközi és regionális kérdésben. Hszi hiszi, hogy mind Kína, mind Magyarország fényesebb jövő elé néz.

Hszi Csin-ping eseményeire a független sajtó egy részét nem engedték be

A független magyar sajtó részleges kizárásával zajlik Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatása, az RTL Híradó például egyetlen eseményre sem kapott meghívást. Egy momentumos képviselő szerint kínai követségi önkéntesek járták a várost és ellentüntetőkre, tibeti és tajvani zászlókra vadásztak. Gulyás Gergely miniszter szerint ki kell vizsgálni, ha valóban így történt. A lenti videóból az is kiderül, hogy a kommunista pártfőtitkárt Orbán Viktor és felesége személyesen fogadta tegnap este:

Ajánló: Hszi Csin-ping hatalmas rajongója a Lúdas Matyinak – így számolt be a kommunista sajtó a kínai elnök magyarországi látogatásáról

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Karmelita kolostorban 2024. május 9-én. Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#Hszi Csin-ping#orbán viktor#kínai elnök#kína#látogatás#sajtótájékoztató#bejelentés

Címlapról ajánljuk