Belföld

Gulyás Gergely belengette Orbán és Hszi megállapodásait, és Magyar Péternek is keményen odaszúrt – ez volt a kormányinfó

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 10:27

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tartottak kormányzati sajtótájékoztatót. Gulyás elmondta, Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor csütörtök este nagy közös bejelentést tesz. A kormányülésen a háborús helyzetet elemezték, erről tájékoztatást is küldenek majd azoknak, akik engedélyt adtak rá. Gulyás szerint dübörög a Csok Plusz, Magyar Péter pedig kisebbségi komplexusos. 

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 13:09

Gödi Samsung-gyár: semmi konkrétum

Kimondták a gödi Samsung-gyár működésének felfüggesztését, de ez nem történt meg április vége óta. A Telex kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: természetesen végre kell hajtani az ítéletet, de ennél jobban nem tud belemenni a kérdésbe. Ingyenesen ad tanácsot, ha megkeresik az ügyben.

Szerinte a hatóságok fel vannak készülve az akkumulátorgyárakra, ezeknek szigorú elveknek kell megfelelnie a gyáraknak. Ha ezeket megszegik, akkor „az ügy bíróság elé kerül és a bíróság dönt erről”. Gulyás Gergely szerint kicsi az esélye annak, hogy egy április 23-án feladott végzést május 9-re sikerült már kiküldeni.

A gyár ügyéről itt többet is megtudhat:

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 13:04

A vagyonkezelő alapítványok az országnak jók, állítja Gulyás Gergely

Korábban az RTL Híradó mutatta be, hogy vagyonkezelő alapítványokba helyezik a vagyonukat a leggazdagabb magyarok közül egyre többen. A szakértő szerint ezzel megkönnyítik a családon belüli örökösödést, a nyilvánosság pedig nem tudhatja meg, hogyan alakul a vagyongyarapodás:


A kormányinfón most az Mfor.hu Mészáros Lőrinc új vagyonkezelő alapítványáról kérdezte Gulyás Gergelyt, felvetve: dönthet-e úgy Mészáros, hogy az összes cégét és vagyonát egy ilyen alapítványba helyezi? Gulyás Gergely nem akarta konkrét személyek döntéseit, befektetéseit kommentálni, de nem tud felső értékbeli határról. Azzal kapcsolatban, hogy felmerül-e, hogy a vagyonkezelő alapítvány egy adóelkerülési megoldás, Gulyás azt mondta:

Akiknek ilyen nagy vagyonai vannak, a külföldi formát is választhatnák. A vagyonkezelők a külföldre vitelt akadályozzák meg.

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 12:58

Csak magyar rendőrök igazoltathatnak

Tompos Márton ügye ismét szóba került. Magyarországon csak a magyar rendőrök intézkedhetnek, mondta el a 24.hu kérdésére a miniszter. Minden állami vezető hoz magával biztonsági embereket, „de az ki van zárva, hogy ők igazoltassanak az utcákon”. 

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke, a Fidesz alapító tagja egy konferencián azt mondta: „Az elmúlt 25 évről annyit, hogy ha most nem lennénk NATO-tagok, akkor valószínűleg jelenleg nem Ukrajna védekezne egy orosz támadással szemben, hanem mi.”

Gulyás Gergely azt mondta: NATO adja Magyarország számára a legnagyobb biztonságot, de nem tart orosz támadástól. Szerinte a kérdés annyira hipotetikus, hogy

nem akarok vitába bonyolódni Németh Zsolttal.

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 12:46

Az RTL Híradó kérdez: Milyen jó, hogy most itt tudnak lenni, különben a Sándor-palotában lennének

Az RTL Híradó kért kommentárt Magyar Péter és pártja, a Tisza Párt felemelkedésével kapcsolatban. A kérdés apropója az, hogy a Tisza Pártot már a Nézőpont Intézet is 21 százalékra mérte. Gulyás Gergely szerint 

baloldali roncsderbi zajlik.

Az EP-választásokkal kapcsolatban optimista, de jósolni nem akar.

A kormány évek óta nem változtatott a családi adókedvezmény, így az értéke jelentősen elinflálódott. Gulyás Gergely azt mondta: az szja-kedvezmények most lényegesen kisebb segítséget jelentenek, mint amikor bevezették őket. A kormány foglalkozik ezzel, szeretné is növelni a támogatást, döntés még nincsen. Az adókedvezmények mértékének növelése az elsők között van a prioritások listáján.

Beperelték a Spart? – igen, több helyreigazítási per is indult, mondta Gulyás Gergely.

Az is szóba került, ha kap-e anyagi segítséget a rossz helyzetben lévő Műegyetem? A kormány következő vagy az azutáni ülésen tárgyalja a felsőoktatási intézményeknek szánt pénzeket. Szerinte a magyar kormány az unióban messze a legnagyobb mértékben támogatta a felsőoktatást béremeléssel. Hozzátette: valóban jobb helyzetben vannak a modellváltásban résztvevő egyetemek.

Az RTL Híradót rendszeresen nem hívják kormányeseményekre, nem érkezett meghívó például Nagy Márton tegnapi sajtótájékoztatójára sem, illetve a jelenleg is zajló eseményre a Sándor-palotában, ahol Sulyok Tamás fogadja a kínai elnököt. 

De milyen jó, hogy most itt tudnak lenni, különben a Sándor-palotában lennének

– mondta Gulyás Gergely, aki hozzátette: eddig sem foglalkozott sajtómeghívókkal és ezután sem fog.

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 12:34

Heteken belül lezárulhat a reptér eladása

A Della podcast hozta szóba, hogy mostanra elértük az éves terv 100 százalékát a a költségvetési hiány tekintetében.

Gulyás Gergely azt mondta: várakozó állásponton vannak, de a 2 százalékos deficithiány-csökkentés, amivel a kormány tervez, még békeidőben is nagy vállalás lenne. Az eddigi adatok alapján tudják majd tartani a célt. Az év felének eltelte után látják majd, hogy be kell-e avatkozni az idei költségvetésbe.

Elképzelhető, hogy egyes beruházásokat át kell majd ütemezniük, de csak csúszásról van szó, nem a teljes leállításról. Példaként a szuperkórházat említette. 

Belátható időn belül lezárulnak a tárgyalások a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér eladásával kapcsolatban, a most ismert határidő néhány hét.

 

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 12:27

Valaki hibázott a Pénzügyminisztériumban (frissítve!)

Orbán Viktor korábban azt mondta: ha nem lenne az ukrajnai háború, a GDP a mostani duplája lenne. A Hvg.hu azonban felvetette: a kormány által leadott uniós konvergenciaprogramban viszont az áll, csak 0,3 százalékos lenne a növekedési többlet a geopolitikai konfliktusok rendeződése esetén. Gulyás Gergely szerint valaki „elnézte a számokat” és, 0,3 százalék szakmailag tarthatatlan.

Reagált a Pénzügyminisztérium 

A kormányinfó után a Pénzügyminisztérium levélben reagált az elhangzottakra. Azt írták: „A szomszédunkban zajló háború lezárására és elhúzódására is számos lehetséges forgatókönyv létezik. Éppen ezért a Pénzügyminisztérium is többféle forgatókönyvet készített, amelyben ezek lehetséges gazdasági hatásait számította ki. A Programban jelzett egyik lehetséges forgatókönyv azzal számolt, hogy az ukrán-orosz háború rendeződése már novembertől is eredményezhet 0,3%-os gazdasági bővülést. Ez a teljes évre vetítve duplázhatja a gazdasági növekedést.”

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 12:19

Ársapka Nagy Mártonon: van szólásszabadság?

Egy minisztériumi dolgozót több mint 20 év szolgálati jogviszony után azonnali hatállyal mentettek fel a Gazdaságfejlesztési (ma: Nemzetgazdasági) Minisztériumból, mert a Facebookon megosztott egy mémet, amin Nagy Márton miniszter szerepelt. A bíróság szerint az elbocsátás jogszerűtlen volt.

A Hvg azt kérdezte az üggyel kapcsolatban: van-szólásszabadság? Gulyás Gergely azt mondta: külön kell választani a véleményszabadság kérdését és azt, hogy mi várható el egy köztisztviselőtől. „A HVG-nél dolgozó munkatársaktól is elvárható, hogy a főszerkesztőből ne csináljanak bohócot.” A bíróság döntéséttiszteletben kell tartani, de azzal lehet egyet nem érteni.

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 12:09

Zászlóletakarások a kínai elnök érkezése miatt

Tompos Mártont piros sapkás kínai aktivisták kerítették be egy EU-zászló miatt. Egy, a Gellért-hely kőkeresztjénél kifeszített tibeti zászlót pedig kínai zászlóval takarták le. Gulyás Gergely azt mondta: vizsgáljuk ki, ha van ilyen zászlóletakarás.

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 12:04

Az ipari visszaesés oka: Németország

A nyers adatok szerint 10,4 százalékos volt a visszaesés a magyar ipari termelésben, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ennek az oka a német gazdaság gyengélkedése.

Vitályos Eszter hozzátette, hogy a kamatplafon és az otthonfelújítási program számai is csak később jelennek meg az adatokban.

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 12:01

Kiskereskedelem: nőnek a számok, de miért?

Többet költenek a magyarok a boltokban, de nem lehet, hogy ez az infláció miatt van? Gulyás Gergely elmondta: 2023-hoz képest idén rendkívüli mértékben nőtt i a kiskereskedelmi forgalom, 4,2 százalék volt csak a márciusi növekedés, a negyedéves 2,2 százalékos. A bolti forgalom 5,7 százalékkal nőtt.

Tavaly a magyarok és az észtek fogyasztása zuhant a legnagyobbat az EU-ban:

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 11:57

Kórházi várólisták: állítólag javul a helyzet

Tavaly ilyenkor 40 ezren, most 44 ezren várnak műtétre Magyarországon. Gulyás Gergely szerint nemzetközi összehasonlításban Magyarország nem áll rossz helyen. Három olyan beavatkozás van – térd, gerincstabilizálás, szürkehályog – amiknél 2 hónapnál többet kell várni. Attól még, mert többen vannak a várólistán, az nem jelenti azt, hogy többet kell várni, egyes beavatkozások esetében a várakozási idő 90-100 napról lement 45 napra.

Vitályos Eszter hozzátette: 26 ezren vannak azok, akiknek 2 hónapnál többet kell várniuk, ez csökkenő tendenciát mutat.

Korábban az RTL Híradó mutatta be, hogy a hatékonyabb ellátás miatt küld ellenőröket a Belügyminisztérium a kórházakba. A tárca akkor azt közölte, hogy elsősorban a munkafolyamatokat vizsgálják majd, a betegeket nem igazoltatják, de jelenlétüket „vizuálisan ellenőrzik”:

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 11:51

Kényelmes székből néznek, államháztartás, Hszi Csin-ping

A Hír TV kérdezte, hogy hogyan értékeli a kampányt ls Tisza Pártot Gulyás Gergely. A kampány még csak most kezdődik, egy hónap van hátra.

A mi célunk, hogy a kormány megmutassa, mit képvisel, mit ért el és mi várható

– válaszolta a miniszter hozzátéve: a baloldali helyzetet egy kényelmes székből nézik.

Szóba kerültek az uniós pénzek is. Gulyás Gergely azt mondta: érkeztek már, de a folyósítás nem zökkenőmentes.

Hogyan lettek viszonylag jók az államháztartási adatok, ha a kiadások megmaradtak? – vetette fel az Economx. Gulyás Gergely szerint úgy, hogy nem a kiadásokat csökkentették, hanem a bevételeket növelték. 

Mit csinál a kínai elnök?

Hszi Csin-ping délelőtt az államfővel találkozott délelőtt, Orbán Viktorral ebédel feleségeik társaságában, majd delegációs tárgyalások jönnek, fél 6-kor pedig a már említett sajtónyilatkozat.

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 11:44

Tisza Párt, debreceni vakcinagyár, Balaton

Felmerült, hogy tudatosan nyitották-e meg a teret a Tisza Párt előtt a budapesti választási rendszer megváltoztatásával. Gulyás Gergely elmondta: egy korábbi rendszert állítottak vissza. Először változtak a szabályok, majd megjelent egy új párt. Ilyen a demokrácia. 

Két DK-s és két fideszes kerületben állít polgármesterjelöltet a Tisza Párt:


Nagyjából három hónappal ezelőtt kapott tájékoztatást a debreceni vakcinagyár építéséről, akkor az épület szerkezetkész volt. További tájékoztatást a Debreceni Egyetem tud adni.

Kérdésre elhangzott: rekordközeli nyárra számítanak a Balatonon.

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 11:36

Poloska Péter

Gulyás Gergely egy korábbi interjúban Poloska Péternek nevezte Magyar Pétert arra utalva, hogy a Tisza Párt alelnöke titokban készített hangfelvételt egy Varga Judittal folytatott beszélgetésről, a korábbi igazságügyi miniszter ekkor még a felesége volt. Gulyás Gergely azt mondta: nagyon gyengén fogalmazott ahhoz képest, hogy „valaki a saját feleségét lehallgatja és magnóra veszi”. Szerinte bizonyos körökben szóba sem állnak egy ilyen emberrel, a poloskázást szinte barátinak jellemezte. Gulyás Gergely szerinte elképzelhető lehet, hogy Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc összefognak, de szerinte ebben az esetben ennek a hitelvesztését már „a baloldalnak kell elszenvednie”.

11 nappal ezelőttrtl.hu2024. május 9. - 11:31

Paks 2, Mahmúd Ahmadinezsád, Zelenszkij

Lehet-e szerepe Paks 2-ben a kínaiaknak? Gulyás Gergely szerint egyelőre erről nem volt szó, amerikaiak, németek, franciák is részt vesznek benne az oroszok mellett, de kínaiak jelentős részben biztosan nem.

Szóba került a nyíltan holokauszttagadó volt iráni elnök, Mahmúd Ahmadinezsád budapesti látogatása. A miniszter szerint magyar kormány egyetlen tagja sem találkozott vele, gondolataival a magyar kormány nem tud azonosulni, mert „a magyar kormánynak világos, és okkal Izrael-barátnak minősített” politikája van.

A holokauszttagadó volt iráni elnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadást, Gulyás Gergely ezt az akadémiai szabadság körébe sorolta, joguk volt meghívni őt. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta Orbán Viktort a júniusi svájci békecsúcsra. Gulyás Gergely szerint minden ilyen meghívást érdemes megfontolni, a kormány problémája ezzel viszont az, hogy „ha nincsenek ott a háborúzó felek, sok értelme nem lesz”. Az EP-választások előtt nincs arra reális esély, hogy Orbán Viktor és  Volodimir Zelenszkij találkozzanak.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#benzin#üzemanyag#Hszi Csin-ping#kína#ma

Címlapról ajánljuk