Belföld

Semjén: nem adjuk ki a katonaköteles ukránokat

rtl.hurtl.hu

2024. május 6. 14:51

Semjén Zsolt szerint az ukránok azért akarják a katonakötelesek kiadását, hogy a háborúba küldjék őket, ahol az emberek meghalnak.

„Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket. Mi nem vizsgáljuk, hogy az illető az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. Az elemi humánum alapján nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket” – mondta Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettes az ATV-nek. Arra reagált a politikus, hogy a hírek szerint Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a hadköteles ukránok EU-tagországokból történő kiadatásáról tárgyal.

Semjén azt is elmondta, 

nálunk minden Ukrajnából menekült teljes biztonságban van, és minden segítséget megkap, akár magyar, akár ukrán.


A miniszter szerint ez a kárpátaljai magyarok esetében nemzeti kötelességünk is, az uránok esetében humanitárius és jogi evidencia, hiszen senki sem adható ki, akinek az élete veszélybe kerülne.

Hozzátette: „az ukránok azért akarják a kiadásukat, hogy a háborúba, a frontra küldjék őket, ahol az emberek meghalnak. Tehát akik hozzánk menekültek Ukrajnából, mindenki biztonságban van, és nem adjuk ki őket!”

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Belföld#semjén zsolt#andrij jermak#katona#katonaköteles#kiadatás#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk