Belföld

WSJ: Ha jobboldali véleményvezér vagy, első osztályon utazhatsz Budapestre a magyarok pénzén

rtl.hurtl.hu

2024. április 27. 12:05

A konzervatív Wall Street Journal tudósítóját sem engedték be a woke-mentesnek nyilvánított, budapesti CPAC Hungaryre, ahol Orbán Viktor is felszólalt.

„Hogy a CPAC megint a Fidesznél vendégeskedik, az csak azt támasztja alá, mennyire nagyra becsüli egymást a republikánusok jobboldali szárnya és Orbán Viktor, aki leplezetlen nacionalizmusáról és a liberális politika ellen vívott kulturkampfról ismert” – idézi a hvg360 a Wall Street Journal cikkét, amely a Tegyük Újra Naggyá Amerikát a Duna partján: szerelmi viszony az amerikai konzervatívok és Magyarország között címmel jelent meg.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön és pénteken rendezte meg a kormányközeli Alapjogokért Központ Budapesten a CPAC Hungaryt, az USA-ból importált ultrakonzervatív keresztény, nemzeti konzervatív konferenciát. A harmadik, ezúttal a Millenáris Parkban rendezett Konzervatív Politikai Akció Konferencia (Conservative Political Action Conference) fő témája a békepártiság, a woke-ellenesség és a szuverenitás volt.

A konzervatív lap ugyan elküldte tudósítóját, Kristina Petersont a fórumra, de őt sem engedték be a „woke-mentesnek” nyilvánított övezetbe a Millenáris Parkba. Idézik a demokrata Chris Murphyt, a Szenátus Külügyi Bizottságának tagját, aki nem tartja nyílt demokráciának Magyarországot. Szerinte a magyar politikai rendszer senki számára nem jelent követendő példát, főként Amerikának nem. Ám hogy Trumpék ennyire oda vannak érte, az alátámasztja, hogy lassan, de biztosan feladják a demokráciát.

Dalibor Rohac, a jobboldali American Enterprise Institute elemzője szerint Orbán Viktor minden tétjét a tengerentúli ellenzék populista szárnyára teszi, mivel csakis az hajlandó vele tárgyalni Washingtonban. Sok millió dollárból agytrösztök, alapítványok és egyetemek egész hálózatát hozta létre, és az segített neki terjeszteni a nézeteit a világban. Továbbá ösztöndíjat adott amerikai konzervatív szakértőknek.

Így ha jobboldali véleményvezér vagy, akkor nagyon könnyen utazhatsz Budapestre az első osztályon, hogy ott etessenek-itassanak a vendéglátók pénzén

 – teszi hozzá Rohac a Wall Street Journalben. Mint arról beszámoltunk, az Átlátszó cikke szerint több mint egymilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a budapesti CPAC, ami a meghívottak és az elhangzott beszédek alapján leginkább Orbán Viktor kampányát támogató rendezvény képét mutatta.

Ahogy arról a Híradó beszámolt, Orbán Viktor a rendezvény köszöntőbeszédében azt mondta, Magyarország konzervatív sziget a progresszív-liberális óceánon.


Nyitókép: Orbán Viktor  beszédet mond a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján a Millenárison 2024. április 25-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#cpac#orbán viktor#donald trump#wall street journal#egyesült államok#populizmus#NER#jobboldal#külföldi lap

Címlapról ajánljuk