Belföld

Egymilliárd forintnál is többe kerülhetett az adófizetőknek Orbán konzervatív konferenciája

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 26. 12:43

Az idén a Millenáris parkban megrendezett CPAC Hungary megrendezésére az Alapjogokért Központnak 1,15 milliárd forintos kerete volt az állami támogatásból.

Csütörtökön és pénteken rendezte meg a kormányközeli Alapjogokért Központ Budapesten a CPAC Hungary-t, az USA-ból importált ultrakonzervatív keresztény, nemzeti konzervatív konferenciát.

A harmadik, ezúttal a Millenáris Parkban rendezett Konzervatív Politikai Akció Konferencia (Conservative Political Action Conference) fő témája a békepártiság, a woke-ellenesség és a szuverenitás, a csütörtökön kezdődött kétnapos rendezvényen a meghívottak egyebek mellett a Nyugat igazi civilizációs értékeiről, az Isten-haza-család hármas egységéről beszéltek, beszélnek.

A rendezvény vezérszónoka csütörtök délelőtt Orbán Viktor volt. A magyar kormányfő beszédében a közelgő választásokra tekintettel harcba hívta a nemzeti konzervatívokat:

Választások lesznek. Ezeket a választásokat meg kell nyerni. (...) Nyergeljünk, vértezzük fel magunkat, irány a csatamező! Emlékezetes hetek várnak ránk, fel győzelemre!

– mondta többek között a magyar miniszterelnök, akinek politikai eredményeit pénteken videóüzenetben méltatta a volt amerikai elnök, Donald Trump.


Az Átlátszó cikke szerint több mint egymilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a budapesti CPAC, ami a meghívottak és az elhangzott beszédek alapján leginkább Orbán Viktor kampányát támogató rendezvény képét mutatta.

A tényfeltáró portál közérdekű adatigénylés útján betekintést nyert az állami támogatásokat csatornázó Batthyány Lajos Alapítvány és az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. közti legújabb támogatási iratokba. Ezek szerint 

az Alapjogokért Központ a 2024-re összesen 4,25 milliárd forintot támogatást kap, ezen belül rendezvények tartására összesen 1,15 milliárd forintot költhet.

Az iratokból nem derül ki, hogy pontosan mennyibe került a CPAC megrendezése, és ezt az Alapjogokért Központ sem árulta el.

Az Átlátszó által kikért dokumentumok szerint a rendezvényekre elkülöníthető 1,15 milliárd forintból az Alapjogokért Központ 2024-es fő rendezvénye a budapesti CPAC, amin túlmenően néhány kisebb összejövetelt – workshopot, sajtóreggelit – szerveznek csak.

Egymilliárd forintnál is többe kerülhetett az adófizetőknek Orbán konzervatív konferenciája
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az Átlátszó cikke megemlíti, hogy 2022-ben 390 millió forintot, 2023-ban pedig 910 millió forintot kapott rendezvényszervezési célokra az Alapjogokért Központ, ami mindkét évben társszervezője volt a korábbi két budapesti CPAC konferenciának.

Nyitókép: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója (jobbról a 6.) és Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök (5.) a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) második napján a Millenárison, 2024. április 26-án – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#cpac hungary#cpac#orbán viktor#közpénz#átlátszó

Címlapról ajánljuk