Belföld

Végre elszállítják a száztonnányi rákkeltő mérget a Budapesti Vegyiművek telephelyéről az Illatos úton

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 15:43

Baranyi Krisztina és a Greenpeace már 2015 óta küzd az Illatos úti telephely méregtelenítéséért.

Végre megkezdődik a száz tonnányi rákkeltő, kiemelten káros, évtizedek óta betiltott vegyszer maradékának eltüntetése az egykori Budapesti Vegyiművek (BVM) területéről az Illatos úton, írta honlapján a Greenpeace.

Emlékeztettek: a zöld szervezet és Baranyi Krisztina független polgármester több éves szakmai nyomásgyakorlással próbálta elérni, hogy véglegesen méregtelenítsék a telephelyet. Először 2015-ben szállítottak el innen kétezer tonnányi szétrohadt, veszélyes hulladékos hordót, majd 2017-18-ban a szennyezett berendezéseket és épületeket is elbontották, ám a talaj talajvízszennyezettsége továbbra is megmaradt.

Tavalyelőtt szintén ők hozták nyilvánosságra, hogy a telephely romos pincéjében évtizedek óta betiltott HCH rovarirtószer maradt szétfoszlott zsákokban. Hiába bizonyították a Ferencvárosi Önkormányzat mérései az egészségre káros veszélyes hulladékok létezését a telephely pincéjében, amelyek a környék talajvizét is szennyezték, a Pest Megyei Kormányhivatal korábban tagadta a szennyezés létezését.

A Greenpeace ezután az ENSZ-nél, Baranyi pedig a hazai hatóságoknál lobbizott a szükséges intézkedésekért. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője most azt mondta: „A területet bérlő cég, akinek a telephelyén van a pince, megállapodott az állami felszámolóval, hogy szakszerűen felszámolja a méreg lerakatot, és a költségeket leírhatja a bérleti díjból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BVM jogutódja viseli a kármentés költségét. A Greenpeace nagyon várja, hogy a terület teljes kármentesítése megtörténjen a jelenlegi állapotfelmérés lezárása után”.

A 2015-ös helyzettel akkor az RTL Híradó is foglalkozott:


A telep kármentesítése 2020-ig sem történt meg, erről is beszámoltunk:


A most elszállításra kerülő méreganyagok felfedezéséről is hírt adtunk 2022-ben:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#illatos út#telephely#Budapesti Vegyiművek#rákkeltő#greenpeace#elszállítás#baranyi krisztina

Címlapról ajánljuk