Belföld

Hány kiló? Felmenne-e egy diáklánnyal a lakására? – ilyen kérdéseket kaptak az orvosegyetemi felvételin

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 19:27

Mit tenne, ha orvosként egy fiatal lányhallgatója fel szeretne menni a lakására? Maga egyébként hány kiló? – ilyen kérdéseket tettek fel a felvételizőknek a Semmelweis Egyetemen. A vizsgaelnök ellen vizsgálat indult.

A megváltozott felvételi eljárásban az egyetemek akár szóbeli beszélgetésre is behívhatják a hozzájuk jelentkező diákokat. Ezzel a lehetőséggel éltek az orvosképző hazai egyetemek, így a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is – írja az Eduline.

Az általános orvosi képzésre a jelentkezőknek a szóbelire vinniük kellett egy önéletrajzot, motivációs levelet és egy tanári ajánlást, mellé 37 kisfilmet, egyetemi oktatóvideót kellett megnézniük, amiről aztán kérdezhették őket.

A lapnak mesélt az egyik vizsgázó, hogy mennyire furcsa és személyes kérdéseket kapott. A hölgy azt mondta, végig azt érezte, hogy mindenbe bele akarnak kötni, amit mond, majd amikor a diabéteszről beszélt, arról kérdezték, hogy „ő egyébként hány kiló?”.

Mivel nem akartam megmondani, ezért azt feleltem, hogy a korábban beszélt 60 kilónál biztosan több vagyok. Erre a férfi bejelentette, hogy az elég nagy baj, hogy én már túlsúlyos vagyok, de szerencsém van, mert kórosan túlsúlyosnak nem nézek ki


– mondta.

Egy érettségis csoportban is hasonló történeteket osztottak meg. Volt olyan, akinek a párkapcsolata iránt érdeklődtek, hogy van-e, egy hidzsábban érkező felvételizőt pedig a palesztin–izraeli konfliktusról kérdezgették, de olyan is volt, akinek egy szituációs gyakorlatban kellett részt vennie, ami arról szólt, mit tenne, ha férfi orvosként egy fiatal lány hallgatója rákérdezne, hogy feljöhet-e a lakására. A diák erre egyértelmű nemmel felelt, a bizottság megjegyezte, hogy régen nem biztos, hogy belefért a normába hasonló munkahelyi kapcsolat, de ma már talán igen.

Az Eduline megkereste az egyetemet a vizsgákkal kapcsolatban. Azt válaszolták, hogy kivizsgálták az esetet, az adott vizsgaelnök eredményeit kizárták, és az érintett diákok felvételi pontszámánál a másik két tag véleményét figyelembe véve állapították meg a pontszámot.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Belföld#semmelweis egyetem#sote#felvételi#szóbeli#orvos

Címlapról ajánljuk