Belföld

Májusban várható a változás: így kezelné a magyar kormány az egyre súlyosabb gyógyszerhiányt

rtl.hurtl.hu

2024. április 23. 10:08

A kormány szerint újszerű módszer kell ahhoz, hogy Magyarországra juthassanak a szükséges gyógyszerek.

Magyarországon különösen súlyos a gyógyszerhiány az EU-n belül, írja a Euractiv. A lapnak Takács Péter egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy új hozzáállásra van szükség ahhoz, hogy az ország hozzájusson azokhoz a szerekhez, amik beférnek az egészségügy költségvetésébe.

Hazánkban kijelöltek 313 olyan hatóanyagot, amelyekből kötelező raktározniuk a nagykereskedelemben jelenlévő gyógyszercégeknek. A cégeknek az elmúlt 12 hónapban eladott mennyiség 1/12-ét kell raktáron tartaniuk.

Takács arról beszélt, hogy a helyzet végleges megoldásához meg kell erősíteni Európa gyógyszergyártó kapacitását, amely miatt az Európai Bizottságtól várnak lépéseket. Közben az új rendelkezés értelmében az NNGYK a weboldalán listázza azokat a termékeket, amik tartalmazzák a kijelölt hatóanyagokat, és elérhetőek a magyar piacon. A listát hathavonta felülvizsgálják, és változtatják, ha szükséges.

Azt írják: az új rendelkezés várhatóan május közepén lép életbe.

A lap szerint a következő hetekben a magyar patikákban a felső légúti megbetegedéseket kezelő gyógyszerekből lesz hiány, valamint néhány típusú anitbiotikumból is.  Korábban az RTL felületein is több alkalommal foglalkoztunk a gyógyszerhiánnyal.

Megírtuk, hogy augusztusban az alkoholbetegek egyik fontos gyógyszere lett hiánycikk, amit csak külföldről, borsos áron lehetett beszerezni. Az RTL Híradó tavaly júliusban már arról tudósított: hónapok óta bizonytalan több epilepszia-gyógyszer beszerzése, az őket képviselő egyesületnél azt mondták, ez több száz beteget érint, köztük sok gyereket.


Már tavaly februárban is arról beszélt Rékassy Balázs szakértő, hogy már 30 éve nem volt ilyen nagy a gyógyszerhiány az országban.


Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

#Belföld#gyógyszerhiány#kormány#takács péter#egészségügy#gyógyszertár#nngyk#honlap#hatóanyag

Címlapról ajánljuk