Belföld

Szakadt az ellenzéki összefogás Kőbányán, egyedül indul a Momentum

rtl.hurtl.hu

2024. április 22. 16:24

A Momentum azt állítja, hogy a DK átverte őket, és nem teljesítette az egyetlen kérésüket, amit a közös indulásért cserébe szerettek volna.

DK-MSZP paktum nehezíti az ellenzéki győzelmet Kőbányán, ezért a Momentum önállóan indul – jelentette be Stemler Diána, a kőbányai Momentum alelnöke, a 6-os számú választókerület önkormányzati képviselője hétfőn.

A Facebook-posztjában azt írta, hogy „a Momentum kőbányai szervezete az elmúlt egy évben azon dolgozott, hogy az önkormányzati választás után továbbra is ellenzéki többség legyen, és ezúttal a polgármesteri posztot is elnyerhesse az ellenzéki jelölt a Fidesszel szemben. Azért is léptünk vissza a polgármesterjelölti választáson, hogy ezt az esélyt segítsük.” Azonban úgy érzik, ezzel egyedül maradtak.


Stemler szerint tavaly május óta többször próbáltak tárgyalást kezdeményezni az óbaloldal helyi vezetőjével és polgármesterjelöltjével az együttműködésről, de szerinte ő folyamatosan elzárkózik ettől. „Az első megbeszélésre végül idén februárban került sor, miután már minden, a gyakorlatban szinte alig létező mikropárttal egyesével megegyezett, jelölti helyeket ígérve nekik.”

A képviselő azt írja, egyetlen feltételük volt: nem akarták, hogy bekerüljön a testületbe Somlyódy Csaba szocialista alpolgármester. 2019-ben ő volt a közös ellenzéki polgármesterjelölt, de a választást nagy különbséggel elvesztette, majd alpolgármester lett a fideszes D. Kovács Róbert mellett.

Stemler azt állítja, hogy 

Somlyódi felügyelete alatt elszaporodtak a kétes múltú, akár pártokhoz is köthető cégek beszerzései, kiélezett, vitás helyzetekben pedig rendre a fideszes álláspontot védte alpolgármesterként.


A DK először látszólag elfogadta ezt a feltételüket – írta a momentumos politikus –, de a megegyezés aláírása előtt kiderült, hogy „a hátuk mögött” Somlyódynak odaígérték a kerületi lista második, biztos befutó helyét és egy alpolgármesteri pozíciót. Utána a Momentum felajánlotta a koordinált indulást, de erre nem válaszolt a DK.

Onnan tudtuk meg, hogy nem zavarja őket, ha teljesen külön indulunk, hogy a kampányrajt reggelén nyilvános posztban bejelentették: az összes körzetben saját jelöltet állítottak. Így hát külön indulunk


– jelentette be Stemler. Azt is hozzátette: megkönnyítette számunkra ezt a döntést az elfogadhatatlan hangnemű tárgyalási stílusuk és az, hogy szemmel láthatólag nem akarnak nyerni, mert „megfelel nekik a Fidesszel közös városvezetés jelenlegi posványa”. 

Nyitókép: Facebook/Stemler Diána - Momentum 

#Belföld#kőbánya#momentum#stemler diána#önkormányzati választás 2024#dk#indulás#összefogás#ellenzék

Címlapról ajánljuk