Belföld

A Magyar Nemzet cikke alapján indítja első vizsgálatát a Szuverenitásvédelmi Hivatal

rtl.hurtl.hu

2024. április 18. 14:54

A Magyar Nemzet arról írt, hogy kapcsolatban állhat a Datadat és Magyar Péter, a Szuverenitásvédelmi Hivatal erre vizsgálatot indított.

Vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal a magyar sajtóban megjelent külföldi finanszírozási kísérlet gyanúját felvető információk alapján.

A hivatal arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyar Nemzet című lap csütörtökön napvilágot látott információi alapján indítja meg a vizsgálatot.

Azt írták, mivel felmerül a gyanúja annak, hogy „ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör és kapcsolati háló”, amelyik a 2022-es országgyűlési választások előtt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogatta és „megpróbálta a magyar törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat”, valamint több európai uniós kampányban is aktív szerepet vállalt, jelenleg ismét a magyar választásokat „vette célba”.

Hozzátették: az érdekkör céghálójának tagjaival szemben több büntetőeljárás is folyamatban van. A vizsgálatot az ügy feltárásáért indítja a Szuverenitásvédelmi Hivatal – áll a közleményben. 

A Lánczi Tamás vezette hivatal nem közölte, hogy melyik cikk alapján indítottak eljárást, de a 444.hu szerint az lehet, amelyik Magyar Péter és a Datadat kapcsolatát firtatja: „Emlékezetes, ehhez az Ausztriában bejegyzett céghez érkezett az Amerikából küldött guruló dollárok jelentős része. A Datadat GmbH-t bízta ugyanis meg Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma a baloldal kultúraváltónak titulált kampánya lebonyolításával. A bécsi székhelyű cég nem kevesebb, mint 1,4 milliárd forintot zsebelt be az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének mozgalmától” – írta a lap.

Minderre egyébként reagált 

Szigetvári Viktor, a Datadat ügyvezetője. Azt nyilatkozta, hogy nem állnak üzleti kapcsolatban Magyar Péterrel, sem olyan bármilyen céggel, vagy szervezettel, amelynek a politikushoz kapcsolható.

Azt is hozzátette, hogy a céget a Magyar Nemzettől meg se kérdezték: „Társaságainkat a propagandasajtó nem kereste ezen téves információ közlése előtt”.

Frissítés:

Kerestük a hivatalt, egészen konkrétan ezeket a kérdéseket tettük fel:

  • Kik alkotják azt a „külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkört és kapcsolati hálót”, akik miatt a vizsgálat indult?
  • A Magyar Nemzet szerint Magyar Péter és a Datadat kapcsolatáról lehet szó. Ezt meg tudják erősíteni?
  • Mikorra lehet eredménye ennek a vizsgálatnak?
  • A továbbiakban is fognak vizsgálatot indítani újságcikkek alapján?

 A Szuverenitásvédelmi Hivatal ezt írta a válaszában:

„Közleményünk egyértelműen fogalmaz. Annak ellenére, hogy a magyarországi RTL nem mutat érdeklődést, hogy feltárja a magyar ellenzéki pártok külföldi kampányfinanszírozási botrányát, amennyiben van olyan információjuk az üggyel kapcsolatban, mely segítheti a Szuverenitásvédelmi Hivatal munkáját, kérjük, hogy tárják elénk azokat”.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#szuverenitásvédelmi hivatal#lánczi tamás#magyar nemzet#datadat#magyar péter

Címlapról ajánljuk