Belföld

Budai egyházi iskola kórusát léptetik fel Orbán Viktorék összejövetelén

rtl.hurtl.hu

2024. április 18. 11:37

Ez csak azután derült ki, hogy a szülők rákérdeztek, hová viszik gyerekeiket.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola gyerekei néhány napja azzal a hírrel állítottak haza, hogy a hetedik-nyolcadikos lányok kórusvezetője arról tájékoztatta őket, hogy hamarosan Donald Trump előtt fognak fellépni, írta meg a 444.hu. A szülők egy belső levelezőlistán kérdeztek rá a kórusvezetőnél, hogy ez igaz-e, így derült ki, hogy a gyerekeket az iskola politikai kísérőrendezvényre kívánja vinni, 

a CPAC Hungary 2024 díszvacsoráján fognak fellépni az Operaházban.

A CPAC az amerikai republikánusok, elsősorban a párt trumpista jobboldalának az éves nagy dzsemborija, aminek két éve rendezte meg először az Alapjogok Központ a kihelyezett európai fórumát Budapesten. A főszónok idén is Orbán Viktor lesz, a woke-nak minősített főáramú sajtót nem engedik be a rendezvényre.

A fellépés körülményeiről csak azután tájékoztatta a II. kerületi iskola a szülőket, hogy közülük többen rákérdeztek, milyen programra vinnék a gyerekeket a megkérdezésük nélkül. Erre Friedrich Attila igazgató válaszolt, aki azt írta, hogy ugyan elviekben egyetért azzal, hogy az iskolának kerülni kell a pártpolitikai eseményeken való közreműködést, de ezúttal a felkérés egy civil szervezettől – vagyis az Alapjogok Központtól – érkezett azzal, hogy a CPAC-os díszvacsora előtt „nemzetközi vendégeinknek szeretnénk egy kis ízelítőt adni az igen gazdag hagyománnyal rendelkező és magas színvonalú magyar zenei kultúrából.

A fellépés helyszíne az Opera, ami számunkra a fellépés kulturális jellegét támasztotta alá

– idézte a tájákoztatást a lap. Az igazgató arról is írt, hogy a fellépés még jól is jöhet az iskolának. 

A döntésben az is közrejátszott, hogy tavaly szeptemberben a kórusiskola bővítésére vonatkozó beruházást a gazdasági helyzet miatt törölték.

Az iskolát 2019-ben vette át a katolikus egyház Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéje. Az iskolaalapító Sapszon Ferenc méltatlan támadásnak vette, amikor egy-két szülő a kórus belső listáján azt kifogásolta, hogy az iskola politikai rendezvényen lépteti fel a gyerekeket, hogy ezzel lobbizzon az iskolabővítésért. 

Egy kórus életének irányítása, azon belül a szereplések vállalása, vagy elutasítása kizárólag a karvezető illetékessége

 – írta. Az iskola vezetése a panaszok után azt jelezte, hogy a gyerekek a fellépésük után mennek is az Operából, politikai beszédeket nem fognak hallatni, és a szülők hozzájárulását kérték, emiatt hétfőn-kedden körbe is telefonálták őket. A tájékoztatásuk szerint a 44 családból végül csak ketten nem járultak hozzá a gyerekük fellépéséhez a jobboldali gálavacsorán. A lap felidézi: a köznevelési törvény szerint nemcsak iskolában nem szabad politikai tevékenységet folytatni, ez akkor sem megengedett, amikor az iskola látja el a gyerekek felügyeletét.

Nyitókép: A Nemzet Művésze címmel kitüntetett ifj. Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítója és művészeti vezetője, az MMA rendes tagja gyerek között az iskola folyósóján 2021. október 18-án. – Fotó: Cseke Csilla / MTI

 

#Belföld#sapszon ferenc#cpac#Alapjogokért Központ#kodály zoltán kórusiskola

Címlapról ajánljuk