Belföld

Ellentmondott a fideszes testület Fonyódon a kormány akaratának, nem sajátíthatnak ki egy hosszú partszakaszt

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 9:26

Másfél kilométer balatoni partszakaszról kellett volna lemondania a fonyódi testületnek a kormány kérésére. A képviselők visszatáncoltak az ingatlanügylettől.

Visszakozott a fonyódi képviselőtestület kormánypárti többsége, és leszavazta a Fidesz-KDNP-s polgármester, Hidvégi József előterjesztését, amivel elveszített volna a település egy partszakaszt a Balaton partjánál – írja a Népszava.

A néhány tíz méter széles, másfél kilométer hosszú terület egy Erzsébet-tábor szomszédságában van, tulajdonképpen ez választja el a tótól. A Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökhöz köthető alapítvány által üzemeltetett táborral korábban az önkormányzat használati szerződést kötött, amely vállalta, hogy a partszakaszt szabadon hagyja. Azonban karácsony előtt 

megjelent a Magyar Közlönyben egy törvénymódosítás, ami szerint a területet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kell adni. Az alapítvány utána azt közölte, hogy a partot a jövőben kizárólag a táborozók használhatnák, vagyis lezárnák.

A területért cserébe több ingatlant is felajánlottak – köztük egy autópálya melletti mocsárrétet is – azonban azok értéke csak a felét tette volna ki a becslések szerint 2,5-5 milliárd forint értékű parszakasznak. A cserét a helyi grémium akkor még támogatta.

Ebből aztán komoly botrány lett, a helyieknél kicsapta a biztosítékot a tervezett ingatlanügylet, és márciusban tüntettek is emiatt. A csütörtöki testületi ülés előtt a tiltakozók arra számítottak, hogy a testület nem mond ellent a kormány akaratának, azonban nem ez történt.

A lap szerint olyan közhangulat alakult ki a kisvárosban, mely láthatóan megrettentette a képviselőket, és még a párt szimpatizánsai sem támogatták a cserét. 

Ráadásul a képviselők megméretik magukat a júniusi önkormányzati választáson, az ülést levezető alpolgármester, Erdei Barnabás pedig a polgármesteri székre pályázik, mivel Hidvégi nem indul. Nagy kérdés, hogy az októberben összeülő új testület egy új előterjesztéssel nem fogja-e elcserélni a partszakaszt.

Nyitókép: A Balaton-part Fonyódnál, illusztráció. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#fonyód#erzsébet-tábor#balaton#partszakasz#ingatlan#csere#fidesz#képviselő-testület#strand#Balaton-part

Címlapról ajánljuk