Belföld

Balog Zoltán miatt elmarad a református egységnap

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 7:23

A rendszeresen megtartott református egyháznapot a kegyelmi botrány, illetve Balog Zoltán miatt idén nem tartják meg.

Elmarad a 2009 óta rendszeresen megtartott Magyar Református Egység Napja, a programot a kegyelmi botrány miatt a hazai református egyházon belül kialakult feszültség miatt mondták le – írja a Szemlélek.

Pedig január végén még arról számolt be a reformatus.hu, hogy jól haladnak az esemény előkészületei, amit idén Debrecenben tartottak volna meg. A lap szerint az egységnap elmaradása jól illeszkedik abba a folyamatba, amelynek részeként keresztelőket mondanak le, sorra lépnek ki egyháztagok a reformátusok közösségéből, és van, akit retorzió ér.

Így járhatott Tarr Zoltán református lelkész is, akit azután bocsátottak el a munkahelyéről, hogy felszólalt a Magyar Péter által tartott szombati tüntetésen.


Két hete a református egyház 24 neves értelmiségi tagja közös levélben fordult a kegyelmi-botrányban érintett Balog Zoltánhoz, nyomatékosan kérve, hogy mondjon le a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki tisztségéről, mivel Novák Katalin tanácsadójaként támogatta K. Endre kegyelmi indítványát. 


Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

#Belföld#balog zoltán#kegyelmi botrány#magyar református egység napja#református püspök

Címlapról ajánljuk