Belföld

A református egyház szerint nem megfelelő az a stílus, ahogyan róluk beszélnek az elmúlt hetekben

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 14:11

Azt állítják, azon dolgoznak, hogy az egyház megújuljon, de a hangnemet elfogadhatatlannak tartják.  

Közleményben tiltakozott a Magyarországi Református Egyház a szervezetüket ért kritikák stílusa ellen. A kegyelmi botrány kirobbanása óta ugyanis rengeteg belső és külső támadás érte az egyházat, mert kiderült: Balog Zoltán püspök, Novák Katalin tanácsadójaként szintén támogatta K. Endre kegyelmi indítványát. 

Balog Zoltán az ügy miatt kénytelen volt lemondani az egyház vezetői posztjáról, azonban a püspöki tisztségétől, valamint a Dunamelléki egyházkerület vezetésétől nem vált meg. Azóta többen lemondásra szólították fel, de egyelőre csak egy V. kerületi alapítványi pozícióból távozott

A Magyarországi Református Egyház szerdán azt közölte: „Az a hangvétel és stílus, amely az elmúlt hetekben a Magyarországi Református Egyházzal kapcsolatban közéleti és egyéb fórumokon megnyilvánult, méltatlan nem csak az egyházhoz, hanem a tisztességes közéleti vitákhoz is. 

Hozzátették:

Arra kérjük azokat, akik illetékességből vagy illetéktelenül a református egyház belső ügyeit megvitatják, tegyék ezt azzal a tisztelettel és méltányosággal, amely egy több évszázados egyházi közösséget, annak vezetőit és tagjait ebben az országban megillet. 

Mi, az egyházi testületekben és fórumokon azon munkálkodunk, hogy egyházunk megújuljon. Erre a munkára hívunk minden jóakaratú és egyházszerető embert és közösséget” – írták.

Azt nem jelölték meg, hogy pontosan kinek a nyilatkozata késztette őket a közlemény kiadására. 

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#magyarországi református egyház#balog zoltán#kegyelmi ügy

Címlapról ajánljuk