Belföld

Kiderült: a Tisza Párt színeiben indulhat Magyar Péter

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 17:04

Eddig csak az európai parlamenti választásról beszélt Magyar Péter, de legutóbbi posztjában már az önkormányzati választást is említi. A Tisza – Tisztelet és Szabadság Párt mai közgyűlésén a párt alelnökévé választották Magyar Pétert.

„Percekkel ezelőtt beadtuk a Nemzeti Választási Bizottságnak a pártunk nyilvántartásba vételi kérelmét. Ezzel a párttal indulunk 2024. június 9-i európai parlamenti és az önkormányzati választáson” – közölte Facebook-oldalán Magyar Péter. 

Azt már korábban lehetett tudni, hogy Magyar Péter csak egy már létező párt átvételével tud elindulni a június 9-i választáson, a jogszabály szerint ugyanis csak azok a pártok lehetnek jelölőszervezetek, amelyek már be voltak jegyezve akkor, amikor a köztársasági elnök kijelöli a voksolás időpontját. Ez a nap március 12. volt, ekkor pedig Magyarországon 185 párt működött. Ezeknek a szervezeteknek viszont regisztrálniuk kell, ha indulni akarnak a választáson, a nyilvántartásba vételük nem automatikus, Magyar Péterék ezt kezdeményezték ma. 

A Talpra Magyarok Közösségének vezetője posztjában hozzátette: a párt nevét a regisztráció jogerőssé válása után hozza nyilvánosságra.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján ugyanakkor feltüntetik már a kérelmeket is, így már tudható, hogy április 10-én a Tisza – Tisztelet és Szabadság Párt nevű formáció kérte a nyilvántartásba vételét. (A honlap alapján a mai napon csak ez az egy párt nyújtott be kérelmet.)

Összesen egyébként eddig 33 párt jelezte, hogy indulna a június 9-i választáson.

Magyar Péter azt írta, a választási bizottság holnap ülésezik és elvileg döntést is hoz a kérelemről. „Lássuk meg, mennyire fél a hatalom és hogy megpróbálják-e adminisztratív eszközökkel megakadályozni az indulásunkat” – fogalmazott. Hozzátette: „A június 9-i választás mérföldkő lesz. Ha összefogunk és összekapaszkodunk, akkor semmi és senki nem akadályozhatja meg, hogy visszavegyük a hazánkat”.

Később egy újabb Facebook-posztban azt írta: „Mivel a sajtóba már kiszivárgott, ezért megerősítem, hogy a Talpra, Magyarok! Közössége a Tisztelet és Szabadság Párt színeiben indul a 2024. június 9-i választáson. A párt a mai közgyűlésén az egyik alelnökévé választott, illetve többségbe kerültünk a párt ügydöntő szerveiben”.

A pártnak korábban Szabó Attila volt az elnöke és Deák Boldizsár, valamint Somodi Erzsébet az alelnöke.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#magyar péter#tisza párt#regisztráció#nemzeti választási iroda

Címlapról ajánljuk