Belföld

Április végéig meg kell kapnia a választási értesítőt

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 7:33

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) április 19-ig postázza a 7,8 millió választópolgárnak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásáról szóló értesítőt.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy a június 9-ei választáson mely választás névjegyzékében szerepelnek és melyik településen, szavazókörben élhetnek választójogukkal – írja az MTI. Az önkormányzati, a nemzetiségi és az EP-választáson ugyanis kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre.

Az EP-választáson szavazhat a 7,68 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, valamint regisztráció után azok a magyar állampolgárok, akiknek sem Magyarországon, sem más uniós tagállamban nincs lakcímük, továbbá szavazhatnak az Európai Unió más tagországainak magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai is, amennyiben ezt kérik.

Voksolhat az önkormányzati választáson a 7,68 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, továbbá a mintegy 35 ezer menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultságú és az EU más tagállamainak magyarországi lakóhellyel rendelkező körülbelül 137 ezer választópolgára. A Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgároknak kérniük kell felvételüket a névjegyzékbe az EP-választásra, az önkormányzati választás névjegyzékébe azonban automatikusan felkerülnek.

A nemzetiségi választók csak akkor vehetnek részt a nemzetiségük önkormányzati képviselőinek választásán, ha május 31-én 16 óráig felvetették magukat nemzetiségük névjegyzékébe.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak szóló értesítő azt tartalmazza, hogy szerepelnek az önkormányzati és az EP-választás névjegyzékében is, illetve fel van tüntetve az is, ha már regisztráltak nemzetiségük névjegyzékébe.

A menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők arról kapnak tájékoztatást, hogy az önkormányzati választás névjegyzékében szerepelnek, a magyarországi vagy más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokat pedig csak az EP-választás névjegyzékében tüntetik fel.

A 7,8 millió választónak legkésőbb április 19-ig postázzák az értesítőt a lakcímükre, ha valaki nem kapja meg, ezt a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de a június 9-i választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak.

Nyitókép: MTI/Varga György

#Belföld#választás#önkormányzati választás#ep-választás#NVI#Európa

Címlapról ajánljuk