Belföld

A héten ismét meghosszabbíthatják a háború miatti vészhelyzetet, és azzal a rendeleti kormányzást

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 12:45

A Helsinki Bizottság szerint több mint ezer veszélyhelyzeti rendelet jött már ki, amelyek közül soknak semmi köze nem volt a háborúhoz vagy a világjárványhoz.

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely hétfőn egyebek mellett a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáját is lefolytatja.

A képviselők ma tárgyalják „a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló 2022-es törvény módosítását, amely az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetet november 19-ig hosszabbítaná meg”.

Mint arról beszámoltunk, 2022 májusában hirdetett háborús veszélyhelyzetet a kormány. Az év hátralévő részében 267 kormányrendelet született erre hivatkozva. A költségvetést és az adótörvényeket is így módosították.  Először a migráció, azután a covid-járvány volt az indok a vészhelyzetre, most pedig a háború.

Mint írtuk, ilyenkor a kormány a parlament összehívása nélkül, rendeletekkel hozhat döntéseket. A Helsinki Bizottság szerint több mint ezer veszélyhelyzeti rendelet jött már ki, amelyek közül soknak semmi köze nincs a háborúhoz vagy a világjárványhoz


Nyitókép: RTL

#Belföld#vészhelyzet#rendeleti kormányzás#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk