Belföld

Orbán elárulta, mi hizlalja a máját

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 18:19

Orbán Viktor szerint neki semmi köze nem volt a kegyelmi ügyhöz, ami amúgy is lezárult Novák Katalin lemondásával.

Azon ritka alkalmak egyike volt hétfőn a Parlamentben, amikor Orbán Viktor miniszterelnököt is lehetett kérdezni. Az ellenzék ezt próbálta is kihasználni, a téma leginkább a kegyelmi ügy volt. Arató Gergely DK-s képviselő azt akarta tudni a Magyar Narancs szerint, hogy mikor vállalja már a felelősséget Orbán azért, hogy az azóta már lemondatott Novák Katalin egy pedofilsegítőnek adott elnöki kegyelmet.

A kormányfő azt válaszolta, hogy a kormány kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele, és ezután sem kíván beleszólni, ezek a köztársasági elnökre vonatkoznak. Azt is hozzátette: Novák Katalin kegyelmet adott egy olyan ügyben, amiben nem kellett volna, a pedofiloknak és a pedofilokat segítőknek börtönben van a helyük. Úgy véli, Novák lemondásával az ügy le is zárult. Utána Orbán szerint már csak két feladatuk volt, először meg kellett találni Novák utódját, aki nem követ el hasonló hibát – ez ugye Sulyok Tamás lett –, míg a másik teendője a kormánynak az, hogy ne kaphassanak kegyelmet a pedofil bűncselekményekben érintettek.


Arató szerint azonban nem igaz, hogy a kormány kegyelmi ügyekkel nem foglalkozik, mert a Budaházy-ügyről is tárgyaltak. Úgy véli, miközben Orbán azt a képet mutatja magáról, hogy mindenben kompetens – a disznóvágásban is, hozott a képviselő egy meglepő példát –, mégis azt állítja, hogy pont ehhez nem volt köze.

Orbán azzal replikázott, hogy Budaházy ügyét azért tárgyalták, mert az nagyon elhúzódott. Azt is hozzátette, hizlalja a máját, hogy mindenben ő döntene, de ez nem felel meg a valóságnak.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#orbán viktor#parlament#kérdések#azonnali kérdések#miniszterelnök#kegyelmi botrány#arató gergely

Címlapról ajánljuk