Belföld

Nagy István: a pálinka összeköt bennünket a történelem viharaiban

rtl.hurtl.hu

2024. április 7. 8:36

Nagy István agrárminiszter szerint a pálinka a magyarság egyik védjegye, amely évszázadok óta igazi nemzeti kincs. A tárcavezető szerint a kormánynak különleges elbírálásban kell részesítenie a pálinkát és annak főzőjét is.

A pálinka a magyarság egyik védjegye, amely évszázadok óta igaz nemzeti kincs, összeköt bennünket a történelem viharaiban is és egyesíti a nemzetünket – közölte Nagy István agrárminiszter szombaton Sormáson, a 6. Pannónia Párlatverseny Díjkiosztó Gáláján az Agrárminisztérium MTI-nek küldött közleménye szerint.

A tárcavezető azt mondta, a pálinka készítése nemzedékről nemzedékre öröklődő tudás és hagyomány, amelyet a mai napig művelnek a magyar emberek az egykori történelmi Magyarország minden szegletében. Szerinte így lett a kultúránk része és így illeszkedik a hagyományainkhoz. Hozzátette:

a kormánynak különleges elbírálásban kell részesítenie a pálinkát és annak főzőjét is.

Nagy István szerint „fantasztikus dolog az, hogy mennyi küzdelem, mennyi harc után végre szabadon főzhető, szabadon fogyasztható a pálinka”. A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2002-től csak a hazai gyümölcsből 100 százalékban gyümölcspárlatot tartalmazó ital viselheti a pálinka nevet, és az Európai Unió is elfogadta a pálinka név kizárólagos magyarországi használatát. Azt is mondta, hogy a 2008-as pálinkatörvény és a 2010-ben bevezetett szabad pálinkafőzés nagyban hozzájárult a sikerhez.

Így nemzeti italunk presztízse ismét az őt megillető helyre kerülhetett, ma már újra a világ élvonalába tartoznak a magyar párlatok

– tette hozzá.

Nyitókép: Filep István / MTI

#Belföld#nagy istván#pálinka#pálinkafőzés#agrárminisztérium#agrárminiszter

Címlapról ajánljuk