Belföld

Patkánylelkületűnek nevezte Magyar Péter követőit Bencsik András

rtl.hurtl.hu

2024. április 6. 12:51

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője szerint „mindent felülír e tömeg tagjaiban a csatornalakók ősi gyűlölete.”

A hamelni patkányfogó középkori német történetéhez hasonlítja Magyar Péter fellépését Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője. A szombati publicisztikában egyenesen „emberi mértéket és erkölcsöt nem ismerő avagy megvető patkánylelkületű tömegek“ kifejezést használja a követőre.

A Bencsik által felidézett 13. századi rémtörténet szerint egy furcsa idegen szabadította meg a patkányoktól Hameln városát, aki bűvös sípjával a folyóba csalogatta az állatokat. Mivel a városlakók nem fizették ki, később visszatért és a gyerekeket csalta magával az erdőbe ahonnan többé nem tértek vissza.

Bencsik az írásában Magyar Pétert hasonlítja a patkányfogóhoz, aki a sípját fújja, a tömeg pedig megbabonázva követi.

Nem zavarják a mai patkányfogó viselt dolgai, nem törődik azzal, hogy ez a sípos ember valójában egy szörnyeteg, nem is hiszi el, amit tett, nem hajlandó az igazsággal szembenézni, mert mindent felülír e tömeg tagjaiban a csatornalakók ősi gyűlölete minden iránt, ami odafenn van

– fogalmazott.

A főszerkesztő azt a feltételezést fogalmazza meg, hogy „a patkányfogó” nem spontán módon jelent meg, „hanem akár egy jól felépített ügynök is lehet”, aki régóta készül arra, hogy pozíciót szerezzen.

„Hirtelen nyilvánosságra lépését ugyan a kényszer szülte, de jól élt a lehetőséggel, meglepően jól használta ki a helyzetet, mára ő lett a legismertebb az ellenzéki világban” – írja Bencsik, aki szerint feltételezhető, hogy Magyar mögött David Pressman amerikai nagykövet és az Egyesült Államok beavatkozási kísérlete áll. 

Bencsik nemrég Rákay Philip filmjét illette negatív jelzőkkel:


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#bencsik andrás#magyar péter#david pressman

Címlapról ajánljuk