Belföld

Nem mentek el felszólításra a lakók, a Zirci Apátság körbekordonozta az otthonukat

Mohos MátéMohos Máté

2024. április 5. 5:52

A pécsi ingatlan még a 2012-es „vagyonátadó törvény” nyomán került ingyenesen a Zirci Ciszterci Apátsághoz, az egyházi intézmény pedig cserébe elvileg átvállalta az azt terhelő kötelezettségeket. Most azonban ki akarják paterolni a bérlőket, akik a jegyzőhöz fordultak. Közben az apátság váratlanul körbekordonozta az épületet, egyelőre úgy tűnik, szabályosan. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint ők tehetetlenek, a zirci apátság pedig hallgat. 

Se a mentő, se a postás nem tud bejutni a Pécs történelmi belvárosában található Apáca utcai lakóépületbe, amelyet teljesen elkordonozott a tulajdonos Zirci Ciszterci Apátság – értesült az rtl.hu a lakóépület ügyeibe belelátó forrásaitól. Ez a húzás azután következett, hogy még tavaly decemberben felszólították az itt élő bérlőket: hagyják el otthonukat.

A lakók értetlenül fogadták a felszólítást, valamint a március 20-i, „izmozásként” értékelt kordonozást, amelyet a Baranya vármegyei kormányhivatal Örökségvédelmi Hivatala rendelt el. Ők adtak határidőt a cisztercieknek, hogy fél éven belül végezzenek el jókarbantartási munkákat, vagy bírság vár rájuk. Ám a munkák nem kezdődtek el, a lakók viszont csak úgy tudnak ki- és bejutni az épületből, hogy odébb pakolnak egy kétméteres fém rácsot, hogy ki tudjanak slisszolni a kerítesen.

Se a mentő, se a tűzoltó nem jutna be a lakásokhoz, ahol két idős, mozgássérült beteg is él.

Már 12 éve a ciszterciek a főbérlőik az ittenieknek: ekkor került az államtól a katolikus rendhez – ingyenesen – az ingatlan, az úgynevezett vagyonátadó törvény (hivatalos nevén: 2012. évi CXIV. törvény az állami vagyonnal összefüggő egyes rendelkezésekről) miatt. A törvény kimondta, hogy az ingatlan „ingyenesen a Zirci Ciszterci Apátság tulajdonába kerül oktatási, kulturális, szociális és hitéleti célokra, azzal a feltétellel, hogy a Zirci Ciszterci Apátság az ingatlant terhelő kötelezettségeket teljeskörűen átvállalja”.

Azonban a ciszterciek az elmúlt 12 évben nem nagyon végeztek karbantartásra emlékeztető tevékenységet. A lakók többször is jelezték nekik, hogy pereg a vakolat, gond van a tetővel, vagy épp a cserepek potyogtak. A ciszterciek azonban rendre figyelmen kívül hagyták ezeket a megkereséseket: végül voltak olyan munkálatok, amiket a lakók saját pénzükből végeztettek el szakemberekkel. 

A katolikus egyház mossa kezeit

Most az itt élők egy részét annyira felháborították a fejlemények, hogy jogi útra terelnék az ügyet: Pécs Megyei Jogú Város Jegyzőjéhez birtokvédelmi kérelmet adtak be, mert állítják, hogy az ingatlant terhelő kötelezettségekbe beletartozik a bérlők lakhatási jogának kielégítése, valamint az épület sokat halogatott tatarozása is.

Pécs város jegyzői titkársága az rtl.hu-nak megerősítette, hogy érkezett hozzájuk birtokvédelmi kérelem az ingatlannal kapcsolatban március 26-án, majd másnap ügyintézőhöz került, és kezdetét vette az eljárás. Ennek részleteiről azonban csak a feleket tájékoztatják.

A lakók ügyvédje a ciszterciekkel is megpróbált kapcsolatba lépni decemberben, de ők – ahogy addig is – figyelmen kívül hagyták a megkereséseket. Az rtl.hu is szerette volna megjeleníteni ebben a cikkben a ciszterciek álláspontját az ügyben, de nekünk se válaszoltak. Természetesen, amennyiben ez változik, beszámolunk róla.

A Baranya vármegyei kormányhivataltól viszont azt írták: a szerv a „tulajdonost a védett műemlék állagmegóvására és annak megtörténtéig – a balesetveszély elkerülése érdekében – az épület körbekerítésére kötelezte. A tulajdonosnak fél éven belül el kell végeznie a jókarbantartási munkákat, ellenkező esetben a hatóság örökségvédelmi bírságot szabhat ki”. Az ügyről megkérdeztük a Magyar Katolikus Egyház sajtóosztályát. Ők azt írták: „a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nem felettes szerve a Zirci Ciszterci Apátságnak, sem felügyeleti jogot nem gyakorol felette. Az Ön által említett kérdésben információval nem rendelkezünk”.

Nem mentek el felszólításra a lakók, a Zirci Apátság ezért körbekordonozta otthonukat
Fotó: Olvasónk

Dallasban pihenteti az apátot a Vatikán, amíg tisztázódnak az apátság zavaros pénzügyei

A Zirci Apátságról tavaly nyáron lehetett sokat hallani a sajtóban, amikor kiderült, hogy a Vatikán egy nemzetközileg jegyzett könyvvizsgáló céget kért fel arra, hogy világítsák át az apátság pénzügyeit, amelyeket Rómából nézve is zavarosnak találtak – erről a Heti Válasz számolt be.

A lap arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt években a Rétvári Bence KDNP-s belügyminiszter-helyettes körüli alapítványi hálózatot „lényegében rádrótozták” az apátsági központra. Azt írták: a Familiare Társadalomszervező Központ alapítvány igazgatója, Drabos Erik Kasszián a ciszterciek egyik „legfontosabb háttérembere”: ő a rendi vállalkozások cégjogi képviselője, illetve a zirci apátság gigaberuházásainak – például a Szent Imre Gimnázium sportcsarnokának – közbeszerzési kapcsolattartója. Megesett, hogy a KDNP-közeli szervezetekkel közös címre bejegyzett alapítvány az államtól kapott pénzből egy Rétvári- és KDNP-közeli kft.-vel építtetett szállodát.

Azt pontosan nem tudni, hogy az ő ügyeiben is vizsgálódik-e a Vatikán, amely az egyes ciszterci intézményekben dolgozó világiak panaszai nyomán lépett akcióba. Mindenesetre a ciszterciek másik meghatározó emberét, Bérczi L. Bernát apátot felfüggesztették, és a vizsgálat idejére „száműzték” a magyar alapítású dallasi apátságba (amely szintén a zirci kongregációhoz tartozik). A gyanús ingatlanügyekkel, veszteséges kirakatvállalkozásokkal, és iskolák irányítása feletti szereptévesztéssel tarkított kapcsolatot az apátság és az állam között nem nézte jó szemmel a katolikus egyház római vezetése.

Nyitókép: Olvasónk

#Belföld#zirci ciszterci apátság#pécs#lakóház#bérlő#kilakoltatás#jog#ingatlan#kordon#ma

Címlapról ajánljuk