Külföld

Csak 90 hátborzongató fénykép maradt a panamai dzsungelben eltűnt két holland lány után

rtl.hurtl.hu

2024. április 1. 8:00

Tíz éve, 2014 április elsején két huszonéves holland lány elindult egy rövid túrára Panama dzsungellel borított északi hegyei közé. Soha többet senki sem látta őket: csak kilencven rejtélyes fotó maradt utánuk, amik több nappal az eltűnésük után készültek a sötét dzsungelben. 

A 21 éves Kris Kremers és a 22 éves Lisanne Froon fél éven át spórolt azért, hogy elmehessenek életük nyaralásra. A hollandiai Amersfoort városában felnőtt lányok 2014 március közepén érkeztek meg Panamába, ahol hat hetet akartak eltölteni, hogy fejlesszék spanyoltudásukat, és egy iskolában önkéntesként gyerekekkel dolgozzanak.

Az egyetemista barátnők két hétig az országot járták, és március 31-én érkeztek meg a Panama északi részén található Boquete városába, ahol egy családnál szálltak meg. Másnap, április 1-jén – napra pontosan tíz évvel ezelőtt – úgy döntöttek, hogy kirándulnak egyet a közeli dzsungelben, és helyi idő szerint délelőtt 11 órakor elindultak a közkedvelt El Pianista túraútvonalon.

Ez volt az utolsó alkalom, amikor a két lányt élve látták. Kremers és Froon nem tért vissza a szállásukra.

A hatóságokat másnap értesítette a szállásadó család, valamint egy helyi idegenvezető is, akivel a két lány április 2-ára beszélt meg találkozót. Több tucatnyian kezdtek el kutatni utánuk helikopterek és keresőkutyák segítségével, de a panamai hatóságok tíz nap után lefújták a keresését, miután semmilyen nyomot nem találtak.

Csak 90 rémisztő fénykép maradt a panamai dzsungelben eltűnt két holland lány után
A Caldera folyó a panamai Bouquete városa felet található dzsungelben. Fotó:  jared lloyd / GettyImages

Csaknem két hónappal később, május végén újabb kutatóakciót indítottak a lányok után, amiben egy 18 fős holland keresőalakulat is a segítségükre volt 12 keresőkutyával. A lányok családjai harmincezer dolláros jutalmat ajánlottak fel annak, aki konkrét információt ad a hollétükről. Azonban ez sem hozott eredményt. Ekkor már felmerült, hogy a lányok esetleg bűncselekmény áldozataivá váltak.

Félelmetes fényképek

Az áttörés júniusban történt. Egy bennszülött indián nő egy kék hátizsákra bukkant egy folyóparton, nyolc órányi járóföldre Boquete városától. A táskában megtalálták a két lány mobiltelefonját, Froon útlevelét, készpénzt, két melltartót, két napszemüveget, valamint egy fényképezőgépet. 

Ekkor újabb kutatást indítottak a környéken, és pár nappal később csontokat találtak, amiről DNS-vizsgálat megállapította, hogy Froon maradványai voltak. Az elkövetkező hónapokban több mint harminc csontot találtak – köztük Kremers medencecsontjának felét, és egy bordáját, valamint Froon lábfejét a bakancsában. Mindkét lányt halottá nyilvánították.

Az eset aztán még rejtélyesebbé vált, miután átnézték a két lány mobiltelefonját és a fényképezőgépet: kiderült, hogy eltűnésük napján mindketten próbálták hívni a holland segélyhívót, és egy héttel később pedig kilencven, horrorfilmbe is beillő fényképet készítettek az éjszakai dzsungelben.

Csak 90 rémisztő fénykép maradt a panamai dzsungelben eltűnt két holland lány után
Az egyik fénykép, amit Kris Kremers és Lisanne Froon fényképezőgépén találtak. 

A mobiltelefonok átvizsgálása után kiderült, hogy április 2-án mindkét mobilról összesen legalább négyszer hívták a Panamában is működő holland segélyhívót, majd a panamait, és még egyszer április 3-án, de a térerő hiánya miatt a hívások egy kivételével sikertelenek voltak. Egy hívás kapcsolt ugyan, de pár másodperc után megszűnt a vétel. Froon Samsung telefonja április 4-én lemerült, de Kremers iPhone-ja még napokig működött. Egy idő után valaki rossz PIN-kóddal próbálta feloldani a képernyőzárt.

Ami azonban az internetes amatőr nyomozók és a valódi bűntények szerelmeseinek egyik kedvencévé tette az esetet, az a fényképezőgépen talált felvételek rejtélye. A gépen találtak több fotót a két lányról, ahogy az El Pianista túraútvonalon haladnak eltűnésük napján, és ott állnak El Mirador nevű kilátóban. 

Csak 90 rémisztő fénykép maradt a panamai dzsungelben eltűnt két holland lány után
Az egyik fénykép, amit Kris Kremers és Lisanne Froon fényképezőgépén találtak. 

Ez az a pont, ahonnan a turisták általában visszafordulnak. A túraút ugyan folytatódik, de az már olyan nehéz terepen halad, sűrű dzsungelben és meredek, akár húsz méter mély szurdokokon át, hogy oda már csak túravezetővel és komolyabb túrafelszereléssel vágnak neki a kalandkedvelő túrázók.

A gépen aztán megtaláltak 90 fényképet, amik április 8-án, hajnali 1 és 4 óra között készültek. A vakuval készült fotók többségén csak fekete sötétséget lehet látni, vagy a dzsungel talaját. Egy fényképen a lányok tárgyait lehet látni, egy sziklán. Egy fotón pedig Kremers fejét látni hátulról. Hajában pedig mintha vérfoltok lennének.

Kris Kremers  Lisanne Froon panama eltűnés rejtély
Kris Kremers feje hátulról.

Baleset vagy bűntény?

A két holland lány eltűnésére ezután több magyarázatot is próbáltak találni. Felmerült, hogy valaki megtámadta, fogva tartotta, majd megölte őket, és ő készítette a fotókat, vagy hogy egy drogkartell áldozatai lettek, esetleg el akarták őket rabolni. Sokan kritizálták a panamai hatóságok munkáját is, azt állítva, hogy el akarták tussolni az ügyet, hogy ne essen csorba az ország turisztikai vonzerején.

Csaknem egy évvel eltűnésük után Kris Kremers családja bejelentette, hogy egy nyomozócsapat megállapításai szerint a két lány baleset áldozata lett. Az igazságügyi orvosokból, a panamai hatóságok embereiből és holland kutatómentőkből álló csapat a két család támogatásával 2015 januárjában végzett még egy utolsó kutatást a térségben, hogy megtalálják a két lány maradványait.

A nyomozócsapat vezetője, a neves igazságügyi orvosszakértő, Frank van der Goot két hónappal később közölte, hogy vizsgálatuk arra jutott, „nagyon valószínűtlen”, hogy a két lány valamilyen bűncselekmény – rablás, nemi erőszak vagy emberrablás – áldozatává vált. A legvalószínűbb magyarázat, hogy lezuhantak egy szikláról, és ez vezetett a halálukhoz. Ha pedig lezuhantak egy folyóvölgybe, onnan már teljesen esélytelen volt számukra, hogy visszamásszanak – írta az Nltimes.

Az esetet az tette igazán rejtélyessé, hogy ugyanazokból a tényekből különböző következtetéseket lehetett levonni: az is hihetőnek tűnt, hogy gyilkosság áldozatai lettek, de az is, hogy baleset történt – mondta el az üggyel több cikkben is foglalkozó Daily Beastnek Marja West holland író, aki Jürgen Snoerennel együtt írt könyvet a két lány eltűnéséről.

A szerzőpáros először az interneten kezdett el információk után kutatni, de West elmondása szerint rendkívül nehéz volt „elválasztani a valóságot a fikciótól”. Végül egy sor szakértővel beszéltek – bennszülött túravezetőkkel, szemtanúkkal, rendőrökkel, mentőkutatókkal, túlélés-specialistákkal, fotószakértőkkel, igazságügyi orvosokkal – és átnézhették a panamai rendőrségi jelentéseket, valamint a halottkémi jelentést is.

„Amint megkaptuk az iratokat, megértettük, hogy a nyomozás adatait nem ismerő emberek hol mentek félre, és miért” – mondta West, aki hozzátette:

Minket is meglepetésként ért, de végül kénytelenek voltunk arra jutni, hogy baleset történt. Sok időbe telt, mire erre jutottunk.

Az írópáros szerint az első napon készült utolsó fénykép készítésének időpontja és az első segélyhívás között valamiféle baleset érte valamelyiküket vagy mindkettőjüket, és elvesztek a dzsungelben. 

West a The Sun brit bulvárlapnak elmondta, hogy szerinte Kremers belehalt sérüléseibe aznap este, amikor a fotósorozat készült, barátnője pedig a vakut használva próbált fényt csinálni, hogy segítsen rajta. Ezután pedig Froon megpróbált egyedül kijutni az erdőből, de a tapasztalt túrázók számára is nehéz terep, ahol halálos veszélyek sora leselkedik az emberekre, kifogott rajta.

Nyitókép:Kris Kremers és Lisanne Froon az eltűnésük napján. 

#Külföld#kris kremers#lisanne froon#panama#eltűnés#hollandia#dzsungel#rejtély#ma

Címlapról ajánljuk