Belföld

A kormány szerint hivatalos útnak minősül Orbán Viktor Trumpnál tett látogatása

rtl.hurtl.hu

2024. április 4. 12:10

A miniszterelnök az amerikai kormány egyetlen tagjával sem találkozott, Donald Trumppal viszont igen. Lánya is elkísérte.

Mint arról beszámoltunk, március elején Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazott, hogy találkozzon Donald Trump volt amerikai elnökkel. A miniszterelnök az ottani kormány egyetlen tagjával sem találkozott, Donald Trump és az ő politikáját támogató egyik magánalapítvány vendége volt. 

A  miniszterelnököt és delegációját két honvédségi repülő hozta és vitte. Orbánt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Orbán Balázs politikai igazgató mellett 19 éves lánya, Flóra is elkísérte. 

Hadházy Ákos független képviselő rákérdezett Szijjártó Péternél, hogy hivatalos vagy magánlátogatásnak minősült-e az út. Magyar Levente államtitkár Hadházy kérdésére egy április 3-án kelt levélben azt írta

A március elején, az Egyesült Államokban bonyolított hivatalos programon minden a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történt.

Mint arról beszámoltunk, kiemelten foglalkozott az amerikai média azzal, hogy Orbán Viktor márciusban találkozott Donald Trumppal, a Republikánus Párt elnökjelöltjével. A brit Guardian a találkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar kormányfő nem a Fehér Ház meghívására érkezett az Egyesült Államokba, és „szinte teljesen példátlan” dolognak nevezte, hogy egy NATO-ország vezetője nem találkozik az amerikai kormány egyik tisztségviselőjével sem.

Az MSNBC a találkozót „diktátor-játszódélutánként” jellemezte.

Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalásuk előtt Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#donald trump#orbán viktor#florida#szijjártó péter#hivatalos#orbán flóra

Címlapról ajánljuk