Külföld

„Diktátor-játszódélután” – Orbán Viktor és Donald Trump találkozójáról cikkezik az amerikai sajtó

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 8:59

Pénteken Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozik Orbán Viktor Floridában, és ez nem kerülte el az amerikai, valamint a brit sajtó figyelmét. Szokatlan lépésként jellemzik, hogy a miniszterelnök a Fehér Ház meghívása nélkül látogat az USA-ba. Van, aki úgy látja, hogy az amerikai jobboldal az elmúlt száz évben mindig is „csodálta a demagógokat és despotákat máshol”, miközben a baloldal a külföldi kommunistákat bámulta.

Kiemelten foglalkozott az amerikai média azzal, hogy Orbán Viktor pénteken találkozik Donald Trumppal, a Republikánus Párt elnökjelöltjével. A brit Guardian a találkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar kormányfő nem a Fehér Ház meghívására érkezett az Egyesült Államokba, és „szinte teljesen példátlan” dolognak nevezte, hogy egy NATO-ország vezetője nem találkozik az amerikai kormány egyik tisztségviselőjével sem.

A Washington Post „szokatlan lépésként” jellemezte, hogy Orbán Viktor a Fehér Ház meghívása nélkül látogat el az Egyesült Államokba, hozzátéve, hogy az amerikai elnöki hivatalban „nem látják valami szívesen”. A lap Jacob Heilbrunn újságírót kérdezte a találkozóval kapcsolatban, aki szerint az amerikai jobboldal az elmúlt száz évben mindig is „csodálta a demagógokat és despotákat máshol”. Heilbrunn elmondta, hogy míg az amerikai baloldal „munkásparadicsomot látott Sztálin Szovjetuniójában, Mao Kínájában és Castro Kubájában, a jobboldal Mussolini Olaszországában, Hitler Németországában és Pinochet Chiléjében kereste a maga paradicsomát”.

A New York Times közép-kelet-európai irodavezetője, Andrew Higgins szerint Trump és Orbán között nem ideológiai kapcsolat van, hanem inkább stílusbeli, mert mindketten szeretnek felfordulást okozni, és szembemenni a többségi állásponttal. Politikai kérdésekben leginkább a bevándorlás és Oroszország kapcsán értenek egyet, mert mindketten rájátszanak a „a szabadon engedett bevándorlástól és a háborútól tartó emberek félelmeire”. Hozzátette, hogy Kínával kapcsolatban teljesen másmilyen álláspontot képviselnek.

Az MSNBC a találkozót „diktátor-játszódélutánként” jellemezte. Anne Applebaum a hírtelevíziónak elmondta, hogy az amerikai jobboldal azt próbálja leutánozni, ahogy Orbán Viktor szép lassan leépítette a demokráciát Magyarországon. Szerinte Orbán mesterségesen gerjesztette a bevándorláselleness hisztériát, mert Magyarországon „nincsen migránsprobléma, mert senki sem költözik oda és nincs sok migráns”, és miközben az emberek erre figyeltek, megváltoztatta a politikai rendszert.

Orbán Viktor csütörtökön találkozott Steve Bannonnal, Donald Trump volt elnöki tanácsadójával is.

Orbán Viktor és Donald Trump találkozója kiemelt figyelmet kap az amerikai sajtóban
Orbán Viktor kormányfő és Steve Bannon amerikai médiaszemélyiség, politikai stratéga, Donald Trump korábbi elnök tanácsadója megbeszélést folytat a washingtoni magyar nagykövetségen 2024. március 7-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szijjártó Péter közlése szerint Orbán Viktor és Donald Trump találkozójának legfontosabb témája az lesz, hogyan lehet újra békét teremteni Európában, és hogyan lehet majd visszatérni a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokban „arra a magasságra, ahol ezek a kétoldalú kapcsolatok Trump elnök úr első elnöki ciklusa alatt voltak”.

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Donald Trump (j) és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

#Külföld#orbán viktor#donald trump#florida#találkozó#sajtó#egyesült államok#külföldi lap#ma

Címlapról ajánljuk