Belföld

Hiába mondta Varga Judit, hogy sokat tett, öt év alatt megduplázódott a kapcsolati erőszak áldozatainak száma

rtl.hurtl.hu

2024. április 2. 14:45

A elmúlt öt évben kapcsolati erőszak bűncselekmény sértettjeként 3354 főt regisztrált a rendőrség. Az áldozatok döntő többségénél a nyilvántartás szerint volt vagy jelenlegi partner követte el a bűncselekményt.

Az Átlátszó februárban adott be közérdekű adatigénylést az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK), hogy kiderüljön, hogyan alakult az elmúlt öt évben a kapcsolati és szexuális erőszak számai.

A rendőrség adataiból kiderül, hogy öt év alatt a kapcsolati erőszak bűncselekmények áldozatainak száma duplájára nőtt. Bár a sértettek száma a szexuális bűncselekmények esetében is nőtt 2019-hez képest, a tavalyi évben minimális csökkenés látható 2022 adataihoz viszonyítva.

Mindhárom bűncselekmény sértettjeinek túlnyomó többsége nő volt, míg az elkövetőknél a férfiak jelentek meg nagyobb arányban a statisztikában.

Kapcsolati erőszakkal összefüggésben 2023-ban 783 sértettet és 640 elkövetőt tartott nyilván a rendőrség, szexuális erőszaknál ugyanez az arány 369 és 362. A tavalyi évben a rendőrség 73 szexuális kényszerítéssel összefüggő sértettet regisztrált nyilvántartásában, az elkövetők száma 60. Az elkövetők és a sértettek száma közötti eltérést az magyarázhatja, hogy egyes elkövetők egy éven belül több személy ellen is elkövették a bűncselekményt, így például a házastársuk és a gyermekük sérelmére is, teszi hozzá a lap.

A elmúlt öt évben kapcsolati erőszak bűncselekmény sértettjeként 3354 főt regisztrált a rendőrség. Az áldozatok döntő többségénél a nyilvántartás szerint volt vagy jelenlegi partner követte el a bűncselekményt.

A tavalyi évben a kapcsolati erőszak sértettjeinek 60,9 százaléka házastársi, élettársi kapcsolatban volt a bűncselekmény elkövetésekor vagy korábban az elkövetővel.

Szexuális erőszaknál ugyanez az arány 6,2 százalék, szexuális kényszerítésnél pedig 0 – azaz nem volt olyan eset, amikor a volt vagy jelenlegi partner követte el a bűncselekményt.

A tavalyi évben 7654, hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekményt regisztrált a rendőrség nyilvántartásában. Minden hetedik ügy kapcsolati erőszaknak minősült.

Varga Judit, a kegyelmi botrányba belebukott korábbi igazságügyminiszter továbbra is politikai hisztériának tartja a nők és gyerekek fokozott védelméről szóló Isztambuli Egyezményt, erről Hajdú Péternek beszélt. Varga Judit azt állítja: Magyar Péter verbálisan és fizikailag is bántalmazta, volt, hogy bezárta, máskor várandósan nekilökte egy ajtónak. A beszélgetésben arra is kitért, hogy igazságügyi miniszterként sokat tett a bántalmazottakért. Úgy fogalmazott, még Soros-szervezeteket is meghívott a családjogi munkacsoport üléseire. Az általa említett egyik szervezet, a Patent munkatársa szerint azonban egyáltalán nem történt előrelépés a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem terén:

 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon. 

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu 

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Nyitókép: Kallos  Bea / MTI

#Belföld#családon belüli erőszak#nők elleni erőszak#varga judit#erőszak

Címlapról ajánljuk