Belföld

Tömegesen lájkolták vietnámi profilok Varga Judit „Mindig van kiút” posztját a Facebookon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 19. 14:40

A családon belüli erőszakról szóló videós posztra több mint 11 ezer reakció érkezett, de nagyon sok köztük az ázsiai lájk, miközben a röhögős emojik szinte csak magyaroktól jönnek.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, egy kapcsolati erőszakról szóló kisfilmet posztoltak vasárnap este kilenckor Varga Judit volt igazságügyi miniszter hivatalos Facebook-oldalára. Bár az nem valószínű, hogy maga Varga judit rakta ki a posztot, mégis ez tekinthető a politikus első megnyilvánulásának azóta, hogy a kegyelmi ügy után visszalépett a politikától.

Az Ökumenikus Segélyszervezet két évvel ezelőtt készült, Az elfelejtett tejföl című kisfilmjét egy órával azután osztották meg Varga Judit oldalán, hogy volt férje, Magyar Péter arról posztolt: „Kiszínezett rendőrségi jelentéssel terjesztik rólam, hogy megvertem a gyermekeim anyját”.


A poszt alatti hozzászólások lehetőségét az oldal kezelője kikapcsolta, de reagálni természetesen attól még lehetett rá. Csaknem két nappal később, cikkünk írásakor több mint 11 160 reakciót mutat a poszt alatti számláló. Ezek így oszlanak meg:

  • 5200 hagyományos, hüvelykujjas lájk
  • 3600 röhögős emoji
  • 1200 ölelős emoji
  • 311 könnyezős emoji
  • 291 szív
  • 239 hűha (csodálkozós, megdöbbenős) emoji
  • 239 mérges, dühös emoji

Az emojikkal kapcsolatban két érdekességet lehet kiemelni:

Ha a hagyományos, hüvelykujjas lájkokat görgetjük, akkor egyszer csak elénk kerül egy nagyon hosszú szakasz, ahol szinte kivétel nélkül ázsiai, főként vietnámi profilok sorjáznak. Ha kitartóan görgetünk, akkor több szakaszban ezres nagyságrendben lehet ilyen lájkolókat látni. Erre a jelenségre több magyarázat is adódik:

  • az oldal csaknem 180 ezer követője közt sok az ázsiai, akiket a nyelvi korlátok ellenére nagyon megérintett az Ökumenikus Segélyszervezet házasságon belüli bántalmazásról szóló videója, vagy
  • a lájkolók ázsiai kamuprofilok, amiket tömegesen mozgósítottak a poszt statisztikáinak automatikus javítására, az elérés mesterséges növelésére.

A lájkoló vietnámi profilokba véletlenszerűen belekattintva az utóbbi tűnik valószínűbbnek, csupa olyan felhasználó, akiknek nincs vagy csak néhány ismerőse van – ami régóta az ázsiai botfarmokon tenyésztett kamuprofilok közös ismérve.

Tömegesen lájkolták vietnámi profilok Varga Judit „Mindig van kiút” posztját a Facebookon
Egy rövid vietnámi szakaszt kivágtunk a friss lájkok közül szemléltetésképpen

A másik érdekesség, hogy a 3600 röhögős emoji viszont organikus magyar reakciók halmazának látszik, javarészt valódi felhasználók vagy oldalak által kattintott reakció. Ugyanez elmondható a többi, érzelmet kifejező emojira és a több mint 650 megosztásra is.

Ami a videót illeti, sokan átkattintottak Varga Judit posztjából a YouTube-ra, ahol vasárnap este még 161 694 megtekintésnél állt a számláló, ez mostanra több mint 277 ezernél jár. Azaz közvetlenül és közvetve 116 ezer megtekintést hozott Varga Judit oldalának szerkesztője az Ökumenikus Segélyszervezetnek.

Tömegesen lájkolták vietnámi profilok Varga Judit „Mindig van kiút” posztját a Facebookon
A videó vasárnap esti statisztikái
#Belföld#varga judit#magyar péter#családon belüli erőszak#facebook#kamuprofil#vietnám

Címlapról ajánljuk