Belföld

Egy újabb Bencsik szállt bele Rákay Philipbe

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 13:06

Miután Rákay Philip kommentben lejúdásozta Bencsik Andrást, akinek nem tetszett a Petőfi-film, most testvére, Bencsik Gábor is beleszállt a vitába.

Korábban az rtl.hu is megírta, hogy a kormányközeli Demokrata főszerkesztője, Bencsik András meglepően durva kritikát fogalmazott meg Rákay Philip Petőfi-filmjéről. Az írásban olyanok hangoztak el, minthogy a Most vagy soha! című film „minden vonatkozásban rossz lett, amit a rengeteg ráköltött pénz sem tesz elviselhetőbbé”.

A kemény kritikára a filmet jegyző Rákay Philip, kormányközeli üzlet- és kultúrember is reagált, mégpedig úgy, hogy kommentben lejúdásozta Bencsik Andrást. A vitába most Bencsik András testvére, Bencsik Gábor is beszállt, aki szintén kemény szavakkal illette a filmet és annak egyik kreatív producerét, Rákay Philipet. 


„Rákay Kálmán, aki szereti Philipnek szólíttatni magát, bár nem tudom, egy magyar ember miért akar angol nevet magának, szóval Rákay Kálmán hollywoodi léptékű pénzből csinált egy filmet 1848. március 15-ről. Olyan, amilyen, egyeseknek tetszik, másoknak nem” – kezdi Facebook-posztját Bencsik Gábor. Így folytatja:

Hogy Rákay Kálmán a rendelkezésére álló összes fórumon dicséri és dicsérteti a maga produkcióját, az legföljebb ízléstelen, de ilyet már láttunk. Az viszont elfogadhatatlan, hogy a hazafiasságot összemossa a saját művészi teljesítményével, és pusztán a témaválasztásra alapozva hazafi kötelességnek minősíti a produkciójának elismerését, a bírálatot pedig hazafiatlannak, sőt egyenesen árulásnak nevezi.

Bencsik Gábor ezután kijelentette, a hazafiság nem mentség a tehetségtelenségre. „Ha nemzeti színekbe csomagolva a dilettantizmus is elismerést arat, abból hamar kontraszelekció lesz, amiből pedig elkerülhetetlenül hanyatlás következik” – fogalmazott. Hozzátette, a film „helyes értékelését” nem Rákaytól várja, mert szerinte ez nem is az ő dolga, neki ebben nem osztottak szerepet.

Az értő kritika feladata, hogy közéleti elfogultságoktól mentesen magát a művet minősítse. Rákay csupán annyit tehet, hogy okul belőle

– zárta szavait Bencsik Gábor.

Rákay Philip korábban az RTL-nek arról beszélt, hogy „reálértéken nem a Most vagy soha a legdrágább magyar film”:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

 

#Belföld#petőfi-film#most vagy soha!#rákay philip#bencsik andrás#bencsik gábor

Címlapról ajánljuk