Belföld

A svájci szélsőjobb ismert alakja épít közösséget a Balatonnál

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 8:26

Szélsőjobbos, német ajkú nyugdíjasok menedékhelyévé vált a Balaton környéke. A Fenyőgyöngye étteremben tartottak találkozót.

Német ajkú, szélsőjobboldali nézeteket valló nyugdíjasok menedékhelyeként vált ismertté a Balaton vidéke, írja a hvg360. Vezetőjük, a svájci Ignaz Bearth szervezi a Magyarországon élő német ajkú politikai disszidensek hálózatát.

Bearthról a lap hosszú riportot közölt, amelyben elkísérték a Fenyőgyöngye étterembe, ahol a közösség heti találkozóját tartották. A csoport tagjai nyíltan rajongnak Orbán Viktorért, és teljes mellszélességgel támogatják a magyar kormányt.

Ezt is ajánljuk: Álomnyugdíjat kapnak, olcsón élnek Magyarországon a német idősek, de sokakat Orbán politikája vonz

Bearth nem titkoltan politikai céllal érkezett Magyarországra, hogy erősítse azt a német ajkú közösséget, amely kiáll az Orbán-kormány mellett. A közösség szélsőséges és radikális nézeteket vall, és alternatív csatornákon keresztül kommunikál, finanszírozást kérve aktivista tevékenységéhez. Bearth a kormányközeli médiumokkal áll előszeretettel szóba, egy videóinterjúban arról beszélt korábban, hogy sikeresen elkezdte kiépíteni magyarországi hálózatát.

Szinte mindennap találkozom valakivel, akinek saját cége van. Sokan számolják fel a vállalkozásukat Németországban, majd Magyarországon újat alapítanak, például villanyszerelők, fűtéstechnikai szakemberek. Sok AfD- vagy WiR2020- (oltástagadó német párt) szimpatizánst ismerek, akik már sokat letettek az asztalra, vagyonnal rendelkeznek, és Magyarországon fektetnek be

– mondta a Védett Társadalom Alapítványnak Bearth.

Ebben az alapítványban többnyire a kormánypárti sajtó ismert szereplői dolgoznak, kuratóriumának tagjai a HírTV korábbi műsorvezetői, Szabó Anett és Földi-Kovács Andrea, az elnök pedig utóbbi férje, Földi László. Ő az, akire a fideszes médiában rendszeresen titkosszolgálati szakértőként szoktak hivatkozni.

Bearth „saját elmondása szerint először 2006-ban járt Magyarországon, majd 2021-es áttelepüléséig legalább húsz alkalommal fordult meg itt. 2008-ban már feltűnt Budapesten a Becsület Napján, a 2010-es években a Jobbikkal kampányolt. Fotókon felbukkant az akkor még nemzeti radikális párt kőbányai sátra előtt, de ott volt Röszkén is, amikor a Jobbik a menekültek beengedése ellen tüntetett” – olvasható a lap riportjában.

A hálózat kifejezetten népszerű, egyre több tagjuk van. A lap szerint már annyian vannak, hogy a német nagykövetség is számontartja a bevándorlás jelenségét. A hvg360 megkeresésére elmondták, egyre több család emigrál Magyarországra, mert elégedetlenek a németországi helyzettel.

Magyarország tökéletes hely Bearth-nak, tekintve, hogy a magyar kormány nem korlátozza a gyűlöletkeltő tartalmak terjesztését, ami lehetővé teszi Bearth szélsőséges világképének népszerűsítését idehaza – tette hozzá a lap.

Nyitókép: Orbán Viktor egy bécsi sajtótájékoztatón, 2022 július 28-án. Fotó: Askin Kiyagan/Anadolu Agency via Getty Images

#Belföld#szélsőjobb#ignaz bearth#svájc#balaton#magyarországon élő külföldiek#külföldiek magyarországon#német nyugdíjasok#nyugdíjasok#németország#NER#illiberális demokrácia

Címlapról ajánljuk