Belföld

Kovács Alex Gábort 30 százalék támogatná az előválasztáson, Juhász Pétert 23 százalék, de nagyon sok a bizonytalan

rtl.hurtl.hu

2024. március 28. 10:54

Az ellenzék akár nyerhet is az V. kerületi polgármester-választáson, de csak akkor, ha egy jelölt marad a Fidesz indulójával szemben – mondta Závecz Tibor az rtl.hu-nak. 

Az V. kerületiek nagyjából negyede állította azt, hogy részt venne egy ellenzéki előválasztáson, közülük 30 százalék Kovács Alex Gáborra, a Tiéd a Belváros nevű helyi frakció vezetőjére, míg 23 százalék Juhász Péterre, a DK-Momentum jelöltjére szavazna – derült ki a ZRI Závecz Research reprezentatív felméréséből.

A bizonytalanok száma ugyanakkor igen magas: 47 százalék. „Ez feltehetően két tényezőre vezethető vissza: egyrészt vannak, akik valóban nem tudják még, hogy kire szavaznak majd, másrészt sokan lehetnek, akik végül nem mennek majd el az előválasztásra. Ez utóbbit támasztja alá az is, hogy 24 százalék ígérte biztosra a részvételét, de ez túl magas arány volna. A részvételi hajlandóságot felmérő kérdésre rendszerint sokkal magasabb adatok jönnek ki, mint ahányan végül ténylegesen elmennek szavazni” – fogalmazott az rtl.hu-nak Závecz Tibor.

Szerinte a közvélemény-kutatás összességében azt mutatta meg, hogy az inga Kovács Alex Gábor felé lengett ki, de sok még a bizonytalan, amit az is táplál, hogy egyelőre az sem biztos, hogy lesz előválasztás.

A felmérés során nem vizsgálták a regnáló fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter népszerűségét, viszont pártpreferenciát mértek. Ennek alapján helyben a teljes felnőtt lakosságot nézve így állnak a pártok:

  • Fidesz: 29 százalék
  • DK: 15 százalék
  • Momentum: 8 százalék
  • Magyar Kéfarkú Kutya Párt: 8 százalék
  • Mi Hazánk: 5 százalék
  • MSZP: 4 százalék
  • Párbeszéd: 3 százalék
  • LMP: 3 százalék
  • Jobbik: 1 százalék
  • Egyéb: 7 százalék

Závecz Tibor azt is megjegyezte, hogy az egyéb kategórián belül 6 százalék spontán említette a Tiéd a Belváros nevű egyesületet, amely Kovács Alex Gábor jelölőszervezete. Az egyébként az önkormányzati választások esetében nem ritka, hogy a helyi szervezetek jelentősebb támogatottsággal rendelkeznek – tette hozzá.

„Az adatok tehát azt mutatják, hogy szigorúan matematikailag nézve, az ellenzék akár nyerhet is az V. kerületi polgármester-választáson, de csak akkor, ha egy jelölt marad a Fidesz indulójával szemben” – mondta Závecz Tibor. Azt is kiemelte ugyanakkor, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter várhatóan jobban szerepel majd, mint a Fidesznek mért 29 százalék. Januárban például – amikor kutatták a polgármester népszerűségét is – 37 százalék támogatta őt, a kegyelmi botrány pedig feltehetően csak a párt népszerűségére volt negatív hatással, a kormánypárti politikusok támogatottságára valószínűleg nem, vagy csak enyhe mértékben.

Módszertan: a felmérést 600 fő telefonos megkérdezésével végezték, a helyi felnőtt lakosságra nézve reprezentatív, a hibahatár plusz-mínusz 3,5 százalék.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

#Belföld#előválasztás#v. kerület#belváros#kovács alex gábor#juhász péter

Címlapról ajánljuk