Belföld

Íme egy kiváltság, amiről nem mond le Balog Zoltán

rtl.hurtl.hu

2024. március 26. 9:45

Balog Zoltán református püspök továbbra is nagyköveti rangban képviselheti Magyarországot külföldön. 

Jelenleg is érvényes Balog Zoltán diplomata-útlevele – válaszolta Szijjártó Péter helyettese arra a kérdésre, hogy Balog Zoltán lemondott rendkívüli és meghatalmazotti nagyköveti rangjáról. Erről a Népszava számolt be.

A kérdést Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese tette fel Szijjártó Péter külügyminiszternek. Az ellenzéki politikus azt szerette volna megtudni, hogy megtarthatja-e diplomata-útlevelét a jövőben Balog Zoltán, valamint hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezdeményezte-e, illetve kezdeményezi-e Balog Zoltán visszahívását a nagyköveti pozícióból.

A kegyelmi botrányban érintett Balog Zoltánt még 2019-ben nevezte ki nagykövetté a köztársasági elnök, így diplomata-útlevelet is kapott.

Lemondását követelik a reformátusok

Az előző héten a református egyház 24 neves értelmiségi tagja közös levélben fordult Balog Zoltánhoz, nyomatékosan kérve, hogy mondjon le a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki tisztségéről. A Híradónak elmondták, hogy évtizedek óta nem volt olyan, mint ami most történik a kegyelmi botrány miatt a református egyházban: hívek lépnek ki, keresztelők maradnak el:


A Házon kívül stábja több egyházi embert is megkeresett, de csak egyikük vállalta, hogy interjút is adjon:


Nyitókép: Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszédet mond a magyarországi és felvidéki lelkészek találkozóján, a református egyházban 2024-re meghirdetett élő ige évének megnyitóján a Groupama Arénában 2024. január 27-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

#Belföld#balog zoltán#diplomata útlevél#kegyelmi botrány

Címlapról ajánljuk