Házon kívül

„Kiment és aztán azt a bilit odaöntötte a református egyház asztalára” – feszült lett a hangulat a református egyházban

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2024. március 24. 16:55

A református egyház megszenvedte a kegyelmi botrányt. A hívek össze vannak zavarodva, vannak, akik már misére sem járnak emiatt. A Házon kívül stábja több egyházi embert is megkeresett, de csak egyikük vállalta, hogy interjút is ad. A református egyházból ennek ellenére nincs kibeszélés. Mint ahogy Balog Zoltán püspök sem magyarázta meg eddig a nyilvánosságnak: miért tartotta fontosnak, hogy a pedofil igazgató segítője, K. Endre kegyelmet kapjon.

Balog Zoltán február 16-án mondott le a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöki tisztségéről, de püspök maradt. Azután távozott, hogy kiderült, az ő közbejárására adott kegyelmet Novák Katalin a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának falazó K. Endrének, a korábbi igazgatóhelyettesnek. Balog Zoltán akkor megvédte döntését. Azt mondta: „azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek.


A Házon kívül riportjából kiderül, hogy a lemondás után két nappal sem nyugodtak meg a kedélyek. Íme néhány idézet az akkori istentiszteletekről. Ezeket a szertartást vezető lelkészek mondták a híveknek.

  • „Nagyon fájna feljőve a szószékre, ha azzal szembesültem volna. hogy nincs itt senki mert kiléptetek, mert elmentetek, mert felháborít benneteket az, ami történik.”
  • „Nem vagyok toppon lelkileg hadd kezdjem ezzel. Rengeteg érzés kavarok bennem. Düh és csalódottság és kicsit össze is vagyok zavarodva.”
  • „Mélységesen bánt amikor kicsit messzebbről, hátrébb lépve ránézek erre az elmúlt hétre és azt látom, hogy egy valaki van, aki elégedetten dörzsöli a tenyerét, és ez a gonosz.”

Február közepére tehát érezhetően megváltozott a hangulat a református templomokban. Feszültség lett az egyházban, és feszültség a gyülekezetekben.

Nincs ez a felszabadult evangéliumi öröm a továbbiakban, mert ott hordoz mindenki kibeszéletlen, kikezeletlen konfliktusokat a lelkében és érzik azért, hogy ez az egész történet nagyon büdös, nagyon sánta, nagyon nem működik

– mondta Balavány György, a 24.hu munkatársa, volt presbiter.

„Kiment és aztán azt a bilit odaöntötte a református egyház asztalára”

Balog Zoltán, bár a református egyház vezetéséről ugyan lemondott, de a püspökségről nem. Azóta hetek teltek el, és egyre többen mondják, hogy az egyház bajban van.

Igazából szitokszóvá vált a református név bizonyos emberek körében

– ezt mondta Tárkányi Sándor, egy református közösség tagja a Házon kívül stábjának.

Az egyházon belül többen is azt mondják, hogy ezért maga Balog püspök a felelős.

Ő azt mondja, hogy most itt a református egyházat támadás érte. Márpedig ami miatt a református egyház ebben az ügyben bajban van, vagy aki miatt, az senki más, mint Balogh Zoltán. Nem én kértem Novák Katalint, hogy adjon Kónya Endrének kegyelmet

– mondta Kónya Levente József, nemrég megválasztott debreceni presbiter.

Kiment és aztán azt a bilit odaöntötte a református egyház asztalára, hogy gyerekek itt van kezdjünk vele valamit

– mondta erről Tárkányi Sándor.

Közben a külvilág felé teljesen bezárt az egyház. Az elmúlt hetekben a Házon kívül stábja rengeteg lelkészt, presbitert, egyházközösséget megkeresett, többségüket hiába. A nemrég megválasztott, debreceni presbiter első szóra vállalta.

Pontosan azért vállaltam el ezt a beszélgetést leginkább, merthogy azt gondolom, hogy jó az, hogyha mi egymásra találunk. Azok az emberek, akik bár nem akarják a református egyházat ott hagyni, tönkre tenni, nem akarnak belőle kiábrándulni, kisértődni, kiiratkozni, egyházszakadást előidézni, de mégis azt gondoljuk, hogy igenis van más út, mint az, amin most vagy amin az elmúlt pár évben haladtunk

– mondta Kónya Levente József.

A 24.hu munkatársa, Balavány György 10 éve lépett ki a református egyházból. Korábban 12 évig volt presbiter, de interjút még neki sem adtak az egyházból.

A református egyházban tapasztalható feszültségekről még többet megtudhat a Házon kívül riportjából.

#Házon kívül#Videó#kegyelmi botrány#pedofil#igazgató#bicske#balog zoltán#református#egyház

Címlapról ajánljuk