Belföld

A hazaárulásról beszélt a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, Lánczi Tamás szerint rajta vannak a választásokon

rtl.hurtl.hu

2024. március 24. 6:38

Lánczi Tamás és emberei kiemelten fogják figyelni az európai parlamenti és önkormányzati választásokat.

A hazaárulás egyszerre erkölcsi, jogi fogalom, ugyanakkor büntetőjogi kategória is, ezek pedig gyakran összemosódnak a köznyelvben – idézi az MTI Lánczi Tamást, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában szerepelt. 

Szerinte a problémát az okozza, hogy „nem tudjuk, hogy ennek a büntetőjogi kategóriának mi a tartalma, ugyanis a jogalkotó nagyon szűkszavúan fogalmaz”, és maga a kategória sosem lett kipróbálva a rendszerváltás után.

Lánczi szerint tisztázni kellene a hazaárulás kérdéskörét, hiszen - mint mondta - annak megfogalmazása avíttas, „huszadik századi”. 

Megjegyezte, a következő időszakban kiemelten fogják figyelni az európai parlamenti és önkormányzati választásokat. Mint mondta, a feltérképezésre a szabad információszerzés joga illeti meg a hivatalt az állami szervektől, illetve magánszemélyektől, magánszervezetektől is bekérhetnek adatokat vizsgálatra, elemzésre.

Elmondta azt is, a jogi értelemben február elsején létrejött Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása jelenleg is zajlik, és abban bízik, június-július körülre befejeződik a hivatalépítés.

Kiemelte, nem kértek türelmi időt, és jelenleg is dolgoznak, „rajta vannak” a választásokon.

Mint arról beszámoltunk, az Európa Tanács Velencei Bizottsága megvizsgálta a szuverenitásvédelmi törvényt és a Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenységét: úgy ítélték meg, hogy nem látják szükségesnek a Szuverenitásvédelmi Hivatal létezését.

Mint írtuk, a közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International szerint mindegy, ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke, mert azt azért hozták létre, hogy közpénzen zaklasson civileket:

 

Nyitókép: Schmidt Mária és Lánczi Tamás 2017. október 13-án. Fotó: MTI/oós Lajos

#Belföld#szuverenitásvédelmi hivatal#lánczi tamás#hazaárulás

Címlapról ajánljuk