Belföld

A kormány megmagyarázta: nem védelmet kapnak, hanem a kormánygépet használhatják a politikusok rokonai

Vorák AnitaVorák Anita

2024. március 22. 16:16

Kiterjesztették azok körét, akik használhatják a kormánygépet, tudta meg az RTL Híradó. Így például a miniszterelnök milliárdos veje is utazhat az Airbus fedélzetén, amit elvileg a Honvédségnek vettek. A magyarázat szerint fizetni kell érte.

A kormánygépről szól az a nagy port felvert jogszabályváltoztatás, ami a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg, tudta meg az RTL Híradó. 

Korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy a honvédségi védelmet terjesztették ki a sógorokra, vőkre, menyekre, apósokra és anyósokra – tehát például Tiborcz Istvánra vagy Szokira Tamásra – , azonban a Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL Híradónak küldött válasza szerint a passzus

nem a védelemről és az egyes védett személyekről szól, hanem a kormánygép használatáról.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ kiemelte: ahogyan a jogszabály is tartalmazza, 

a miniszterelnök családtagjai utazási költségét, ahogy eddig is, ezután is megtéríti.

Válaszuk már csak azért is furcsa, mert a kormányzati kommunikáció szerint nincsen kormánygép, hanem a Honvédségnek vásároltak Airbus repülőgépet, illetve két Dassault Falcon 7X bussines jetet honvédségi feladatokra. 

Ajánló: Elsősorban nem Orbán utaztatásával indokolták a luxusrepülők megvásárlását, más útjaikról mégsem lehet hallani

A Híradó tudósítása:

Egy éve Orbán Viktort és feleségét előbb Firenzében, majd Velencében fotózták le, majd kiderült: magánprogramon voltak, de a honvédség repülőgépe vitte el őket Olaszországba egy egyiptomi hivatalos program után. Az ügyészség szerint jogszerűen: arra hivatkoztak, hogy Orbán Viktornak a magánprogramjain is jár a személyi védelem.

Ajánló: Megtudtuk, mennyibe kerültek Orbán Viktor külföldi útjai – a látogatások több mint harmadában különgéppel ment

Tavaly októberben Hadházy Ákos független képviselő azt állította: több nap is kimaradt az Izraelben rekedt magyarok kimenekítését célzó akcióból, a honvédségi gépek ugyanis Grúziába szállították a kormányt, ezért nem tudtak Izraelből evakuálni. 


Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Belföld#kormánygép#honvédség#tiborcz istván#orbán viktor#Kormányzati Tájékoztatási Központ

Címlapról ajánljuk