Belföld

Az Országos Bírói Hivatal figyelmeztette Magyar Péter anyját

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 12:16

Bíróként nem végezhet politikai tevékenységet, igaz, nincs is ilyenről tudomása a hivatalnak.

„Édesanyám 40 éve bíró, volt a Kúria főtitkára, jelenleg az Országos Bírói Hivatal elnökhelyettese. Júliusban megszűnik a bírói megbízatása, mert eléri a bírói felső korhatárt. De előtte még megpróbálják meggyalázni a 40 éves pályafutását és megkérdőjelezni a bírói függetlenségét” – írja Magyar Péter csütörtöki Facebook-posztjában.


Magyar azt írja, hogy egy újságírói kérdésre annyit mondott pár napja, hogy az édesanyja is segített neki a március 15-i rendezvény előkészítésében, és ezért most fizetett trollok fegyelmit követelnek ellene.

Hogy mivel segített nekem anyukám március 15. előtt? Amivel az édesanyák szoktak. Meghallgatott, támogatott, néha megölelt, biztatott és persze nagyon aggódott

– írja Magyar.

A Telex azt írja, jogosan merül fel a kérdés, hogy ha Magyar édesanyja mégis több mindenben járult hozzá a tüntetéshez, az összeegyeztethetetlen-e az Országos Bírói Hivatal elnökhelyettesi pozíciójával. Ezért megkeresték az OBH-t, akik azt válaszolták, hogy „a Köztársasági Elnök 2023. december 6. napján kelt határozatával dr. Erőss Mónikát, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesét bírói tisztségéből 2024. július 10. napjával – az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésére tekintettel – felmentette. Dr. Erőss Mónika 2024. január 11. napjától kezdődően szabadságát, illetve felmentési idejét tölti, mely időszakban munkát már nem végez.”

Azt is hozzátették, hogy dr. Erőss Mónika felkereste az OBH elnökét, és arról tájékoztatta, hogy fia politikai tevékenységéhez segítséget nem nyújt, a március 15-i esemény szervezésében nem vett részt, „fiát édesanyaként, az otthoni feladatok átvállalásával támogatja”.

„Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Senyei György felhívta Elnökhelyettes Asszony figyelmét arra, hogy az Alaptörvény 26. cikke (1) bekezdésének harmadik mondatára, továbbá a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 39. § (1) bekezdésére tekintettel bírói szolgálati viszonyának fennállása alatt politikai tevékenységet továbbra sem végezhet” – írták.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#magyar péter#országos bírói hivatal#dr. erőss mónika#dr. erőss pál#varga judit

Címlapról ajánljuk