Belföld

Így lett Rákay Kálmánból Philip

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 6:21

Ma már nem tudnák a szülők bejegyeztetni ezt a nevet gyereküknek.

A Telex utánajárt, hogyan „magyarosítothatta” a nevét Rákay Kálmán megafonos influenszer, a 6 milliárd forintnyi közpénzből készült Most vagy soha! kreatív producere Rákay Philipre. 

A portál megjegyzi: ha ma valaki magyar állampolgárként Philip keresztnevet szeretne magának vagy a gyerekének, erre alapjáraton nem lenne lehetősége. 

A Telex korábbi interjúk alapján beazonosította, hogy Rákay 1992-ben, a Magyar Televízió Műsorvezető kerestetik című vetélkedője előtt döntött az új név felvétele mellett.  A portál szerint „ez sok mindent meg is magyarázna, mert épp akkoriban jogi szempontból vadnyugatnak számított az utónévválasztás”. 

Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a Telexnek azt mondta, bár ma már nem tudnák bejegyeztetni magyar szülők a gyerekeiknek a Philip nevet, de 1992-ben még meg lehetett ezt tenni. 

Egy másik interjúból azonban azt derítette ki a portál, hogy Rákay még 2003-ban, több mint egy évtizeddel a nyilvánosság előtti átkeresztelkedése után is hivatalosan Kálmán volt. Raátz erre azt mondta, feltehető, hogy Rákay ez esetben egyedi elbírálással jutott a Philip névhez.

A Rákay-féle 6 milliárd forint közpénzt felemésztő Petőfi-filmről szóló kritikánk itt olvasható.

Rákay Philip a Most vagy soha! producereként nemrég az RTL Híradónak is nyilatkozott:

 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

#Belföld#rákay philip#kálmán#NER#most vagy soha!#megafon

Címlapról ajánljuk