Belföld

Bárándy Péter: Magyar Pétert nem terhelte feljelentési kötelezettség

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 18:37

Magyar Péter jogi képviselője nem látta ügyfele bizonyítékait, de szerinte ezek valószínűleg olyan hangfelvételek, amelyekben az érintettek vagy az érintettekről értesültek beszélnek. Az ügyvéd azt mondta, hogy Magyar Péternek nem volt kötelessége feljelentést tenni, hiába tudott a visszaélésekről.

Magyar Péter kihallgatása a büntetőeljárási törvénynek megfelelően, kiegyensúlyozott hangulatban folyt, semmi olyan nem történt, ami kifogásolható lett volna – mondta a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Bárándy Péter ügyvéd, Magyar Péter jogi képviselője.

Az egykori igazságügyi minisztert állítása szerint „néhány napja” kérte fel Magyar Péter, hogy képviselje őt a meghallgatás során. A Talpra Magyar Közösség vezetőjét ugyanis beidézték tanúként korábbi állításai miatt, és végül a Schadl-Völner korrupciós botrányról tett három fő megállapítást:

  • Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt.
  • A kormánynak már fél évvel a nyomozás lezárulta előtt, és Schadl György őrizetbe vétele előtt tudomása volt arról, hogy büntetőeljárás folyik. A megfigyelésekről is tudott a kabinet, amely állítása szerint a titkos akciókról szóló információkat Völner Pál volt államtitkár tudomására hozta. Magyar Péter azt nem tudta megmondani, hogy pontosan ki tájékoztatott erről és kit.
  • Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre és manipulálták az ügyészségi iratokat. Ez Magyar Péter szerint annyit jelent, hogy „vagy kivettek belőle dolgokat, vagy kihúztak belőle dolgokat, vagy megmásítottak benne dolgokat”. 

Bárándy Péter azt mondta, hogy nem látta még Magyar Péter bizonyítékait, de ezek „valószínűleg hangfelvételek, amelyekben az érintettek erről beszélnek, vagy az érintettekről értesültek erről beszélnek”. Az ügyvéd szerint ezek értékes bizonyítékok lehetnek, ez kedden derül majd ki, hatásuk pedig akár az is lehet, hogy az érintett személyeket szintén meghallgatják az ügyészségen.

Magyarországon kötetlen a bizonyítás rendszere, tehát minden felhasználható, ami relevanciával bír, márpedig egy ilyen felvétel relevanciával bírhat

– fogalmazott. 

Bárándy Péter kérdésre válaszolva elmondta, hogy az állampolgárokat nem általában terheli feljelentési kötelezettség, csak bizonyos bűncselekményeknél, de a Magyar Péter által említettek nem tartoznak ebbe a kategóriába. Ennek megfelelően neki sem kellett a jog szerint feljelentést tennie az általa megismert információk alapján.

Az ügyészség reakciójával kapcsolatban az ügyvéd azt mondta, hogy aki a közleményt írta, valószínűleg máshol volt, nem a tanúmeghallgatáson, ők ugyanis a három fő állításról beszéltek. 

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

#Belföld#magyar péter#bárándy péter#ügyészség

Címlapról ajánljuk